Nagy kedvenc lesz Bruno, az olasz dínó

Forrás: turizmus.com

Bár már 20 évvel ezelőtt felfedezték az eddigi legnagyobb olaszországi dinoszauruszok maradványait, a nagyközönség nem régóta tekintheti meg Bnuo maradványait.

Antonio volt az első dinoszaurusz, amelyet Friuli Venezia Giulia tartományban találtak, közel Villaggio del Pescatore településhez. A Flavio Bacchia által vezetett ásatás során egy másik dínó csontváza – „aki” a Bruno nevet kapta – is majdnem teljes egészében felszínre került, és hosszas restaurálási munkák után most megtekinthető.

Bruno egy hadrosaurida, hasonlóan Antonióhoz. Ez utóbbi volt az első dinoszaurusz, amelyet a környéken találtak.Öt méter hosszú lehetett, felnőtt példány,egy méternél hosszabb, mint „testvére”, súlya elérte a 600 kg-ot és több mint 70 millió éves. Rendkívül töredezett volt a fosszília, ezért különleges eljárást alkalmaztak az őslénykutatókés a vegyészek, hogy meg tudjákmenteni, ugyanakkor meg is tudják mutatni a maradványokat. Egyes részei még a földben maradtak. A kiállításon nemcsak a csontvázat lehet megtekinteni, de a feltárás részleteiről és a bonyolult restaurálási módokról is tájékozódhat a látogató.

A kiállítás nyitvatartásáról, a belépőjegyekről, valamint a vezetett túrák részleteiről a tartományi turisztikai hivatal, a Promo Turismo FVG honlapján lehet érdeklődni. A belépés hat év alatti gyerekeknek ingyenes.