Forrás: turizmus.com

Már a turistaparadicsomtól néhány kilométerre flakonok ezrei hullámoznak a tengeren, és a károk elhárítására nincs pénzük a helyieknek.

Az egész világot bejárta az a You Tube-on is látható film, amelyet egy brit búvár, Rich Horner készített az egyik legnépszerűbb turistaparadicsom partközeli vizeiben úszkálva. Első pillantásra úgy tűnik, mintha színes halak között lebegne, ám pár perc múlva kiderül, hogy nem egy varázslatos, virágos trópusi víz alatti világban barangol, hanem műanyag darabkák és más szemét között.

A nézők megdöbbenve konstatálták a szeméttömeget – először szembesülve azzal, amit a környezetvédők már évtizedek óta jeleznek, hogy lassan ellepi a tengert a műanyag hulladék. A halak testébe az utóbbi évtizedben mikroszemcsék formájában szervesültek be az apró részecskék, ám azok nem látszanak ennyire.

A filmet a népszerű Manta Point merülőhelyen található, Nusa Penida szigetén, két mérföldre Balitól forgatták. Rich Horner szavait idézi az alltomresor.se amikor leírja, hogy mit látott a nem is olyan mély vízben: „műanyag zacskók, palackok, poharak, szívószálak, szétesett csomagolóanyag maradványok milliárdjait” – tárja a világ elé a helyzetet az alltomresor.se.

Ezeket a műanyagokat előbb-utóbb kilöki egy-egy nagy hullám a partra, vagy éppen átsodorja az áramlás egy másik, turisták által látogatott szigetre. Az elmúlt hónapokban széles körben figyeltek meg környezeti problémákat Bali környékén. Nem csak az ott élőkre és a turistákra nézve veszélyes ez, mert minden évben – ebben az évszakban különösen – a sziget körüli törmelék sokszor a szomszédos Jáva szigetén köt ki.

A konfliktus kezelésére nincs pénzük a helyieknek, ezért nem marad más, mint takarítani, legalább a strandokon, ami elsősorban a turisztikai szolgáltatókra és az önkéntesekre vár.

(turizmus.com)