(Turizmus.com)

Az Airportal értesülése szerint augusztus 20-tól betiltja az egyszer használható palackokban lévő víz árusítását a San Francisco-i repülőtér, helyette újrahasznosítható üvegben vagy alumíniumban lehet majd vizet venni a terminálokban. Az íesített vizek egyelőre megússzák.

A San Francisco-i repülőtéren évente mintegy 4 millió palack vizet adnak el. A természetes vizeket azonban augusztus 20-tól tilos egyszer használatos műanyagpalackban értékesíteni. Ez a szabály az éttermekre, kávézókra és az automatákra is érvényes. Ez utóbbi használatáához az utasoknak magukkal kell vinniük a saját palackjukat, ha pedig nincs ilyenjük, akkor a repülőtéren is vehetnek újratölthető, alumíniumból vagy üvegből készültet.

A terminálokban több mint száz víznyerő állomást állítottak fel.

A lépés összefügg a San Francisco által öt évvel ezelőtt elfogadott intézkedéssel, amellyel a város csökkenteni szeretné az egyszer használatos műanyagok, illetve a keletkező hulladék mennyiségét, de ettől függetlenül a repülőtér is elhatározta, hogy amennyire csak lehet, száműzi a plasztikot a terminálokból.

Dug Yakel, a repülőtér szóvivője szerint ők az első nagy amerikai repülőtér, ahol ezt meglépik, és reméli, hogy az intézkedés után a teákat, egyéb cukros üdítőket és ízesített vizeket is újrahasznosítható palackokban lehet majd megvásárolni. Jelezte, hogy az iparág már megkezdte az átállást, több termék is üveg vagy alumínium csomagolásban már rendelkezésre áll.

Korábban a repülőtér már kitiltotta az egyszer használatos ételcsomagolásokat. Csak újrahasznosított, komposztálható anyagokból készült tányérokat, evőeszközöket, elviteles dobozokat adhatnak a reptéri vendéglátóhelyek az utasoknak, a fém és porcelán mellett.

 

a ‘közlekedés’ rovat további cikkei

 

Megosztom