2021-2026 között 17,5 milliárd eurónyi beruházás várható az osztrák államvasutak háza táján. Újdonság idén a társaság hálózatában a Bécs-Amszterdam és Bécs-Párizs járatok.

Az osztrák államvasút (ÖBB) elmúlt évi forgalma csaknem 40 százalékkal csökkent az utolsó „békeévnek” számító 2019-es esztendő forgalmához képest. A 477 milliós korábbi utasszám 2020-ban 287 milliósra zsugorodott, amely utoljára az 1980-as évek végén volt ilyen alacsony.  Ennek ellenére a vasúttársaság adózás előtti eredménye, mintegy 59 millió euróval pozitív marad, amely elsősorban a bevezetett megszorításoknak, megtakarításoknak, valamint az állami támogatásnak köszönhető – írja a GD Consulting.

A közel 42 ezer munkavállalót foglalkoztató állami vállalat stabil alapokra építhet a jövőben is, ismertette az elképzeléseket és eredményeket Andreas Matthä vezérigazgató. 2020-ban is közel 2,6 milliárd eurót fektettek Ausztriában a vasúti infrastruktúra modernizálására. 2021-2026 között pedig további 17,5 milliárd euró beruházás várható e területen.

A nyári utazási forgalom élénkülésével május 24. követően számít az ÖBB: ekkortól indulnak útnak a higiénikus feltételeket és biztonságos utazást garantáló éjszakai nightjet szerelvények. Újdonság idéntől az amszterdami járat, júniustól pedig már Trieszt is elérhető lesz éjszakai járattal az osztrák fővárosból. Ez év végétől pedig Bécs-Párizs kapcsolat is megvalósul e modern szerelvénytípussal.

(forrás: Turizmus Online)