Miki egér és az infláció

Forrás: turizmus.com

Az első Disney élményparkba 1955-ös megnyitásakor csupán 2,50 dollárba került a belépő. Ma már 129 dollárt kell kicsengetni a felnőtt napijegyért.

Érdekes elemzést végzett a playlikemum.com portál: összehasonlították, hogyan változott a világ különböző pontjain működő Disney élményparkok belépődíja a nyitástól napjainkig.

A Disney jelenleg hat élményparkot üzemeltet világszerte, ezek közül ötöt vettek górcső alá, mivel a hatodik, a sanghaji csupán három évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit. Elöljáróban azt is érdemes megjegyezni, hogy rengeteg új élményelemmel bővültek időközben a parkok.

Ezekbe az élményközpontokba sosem volt olcsó a belépő, de ha megnézzük a nyitáskori árakat, komoly meglepetések érhetnek. Az első Disney Resort Kaliforniában nyitott meg 1955-ben, ott akkor csupán 2,50 dollárba (!) került a felnőtt napijegy, ugyanakkor az egyes attrakciók igénybevételéért külön-külön kellett fizetni. Most, 65 évvel később már 129 dollárt kérnek el a belépőért és az attrakciókért.

A Disney leglátogatottabb resortja az 1983-ban átadott floridai. ott a belépő 3,50 dollárról 109 dollárra emelkedett mostanáig.

Az ugyancsak 1983-ban átadott tokiói témaparkban ezzel szemben alig nőttek az árak, a nyitáskori értéknek nem éri el a dupláját a mostani 7400 jenes belépő.

Egyre többe kerül a találkozás Miki egérrel
Fotó: Disneyland Paris

Az 1992-ben átadott franciaországi Disneyland Paris az első időkben nem volt túl sikeres, ezt bizonyítja, hogy az árakat is alig tudták emelni, később aztán a látogatottság növekedésével párhuzamosan a ceruzát is jobban megnyomták az árazás során.

Egy napra szóló felnőtt napijegyek árait vették alapul a parkok hivatalos weboldalairól, a történeti adatokat pedig a Wayback Macine, illetve más források segítségével hívták elő.

(Turizmus.com)