David Davis, a Brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter szerint “döntő fontosságúnak” előrelépés, hogy a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló, decemberben elfogadott közös állásfoglalás jelentős részét sikerült jogi szövegként átemelni a majdani kilépési megállapodás tervezetébe, de az Észak-Írország és Írország közötti határellenőrzés elkerülésének megoldásán még dolgozni kell.

David Davis nyilatkozatát az általa vezetett minisztérium ismertette hétfőn Londonban, miután a miniszter és Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója Brüsszelben bejelentette, hogy több sarkalatos kérdésről, mindenekelőtt a brit kilépést követő átmeneti időszak feltételeiről sikerült megállapodásra jutni.

Davis közölte: az Észak-Írország és Írország közötti határellenőrzés elkerülésének megoldásáról egyelőre nincs megállapodás. A Brexit-miniszter szerint azonban London olyan szoros partneri viszonyt szeretne fenntartani az EU-val, amely nem tesz szükségessé “bizonyos külön intézkedéseket Észak-Írországgal kapcsolatban”.

David Davis nem részletezte, hogy mit ért külön intézkedéseken, de a brit kormány eddig határozottan elutasította az Európai Unió azon javaslatát, amely markáns, egyedi intézkedéssel – ha egyéb megállapodás nem születik – “közös szabályozási térség” kialakítását célozza az ír sziget egészén, annak érdekében, hogy Észak-Írország és az Ír Köztársaság között a brit EU-tagság megszűnése után is biztosítani lehessen a határellenőrzés nélküli forgalmat. Ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy Észak-Írországra érvényben maradna az EU egységes belső piacának szabályrendszere, jóllehet a brit kormány az EU-tagság megszűnésével egy időben ki akar lépni az unió egységes piacáról is.

Theresa May brit miniszterelnök – miután a javaslat az EU február végén ismertetett jogi szövegtervezetében először megjelent – személyesen nevezte elfogadhatatlannak ezt a bizottsági felvetést. May érvelése szerint ugyanis ha az Európai Bizottság e javaslatát ebben a formájában érvénybe léptetnék, az az Egyesült Királyság saját belső piacát ásná alá, és veszélybe sodorná az ország alkotmányos egységét, mivel az Ír-tengerre – vagyis Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi országrésze közé – helyezné át a vámhatárt.

David Davis hétfői nyilatkozata szerint ő és Barnier konszenzusra jutott az összes olyan nyitott kérdés kijelölésében, amelyekről tovább kell tárgyalni az Észak-Írország és Írország közötti fizikai határellenőrzés visszaállításának elkerülése végett.

Észak-Írország és Írország határa lesz a brit EU-tagság megszűnése után az Egyesült Királyság és az Európai Unió egyetlen szárazföldi határa. Ezen a határon jelenleg semmiféle ellenőrzés nincs.

(forrás: MTI)

(Napi turizmus)