• Komolyabb sérülések nélkül zajlott le csütörtökön az idei első bikafuttatás az észak-spanyolországi Pamplonában. Még hét futtatás lesz a következő napokban.
  • Forrás: MTI
  • Az eseményt, amely Pamplonát világhírűvé tette, óriási készülődés előzte meg: a belváros simára koptatott macskaköveit speciális anyaggal mosták át, hogy kevésbé csússzon és ne legyen balesetveszélyes. A start előtt a szervezők újra végigjárták a futás 850 méteres szakaszát, hogy mindent ellenőrizzenek.
  • Az utcákon a futók, az erkélyeken, ablakokban a bámészkodók gyülekeztek már kora reggel. Utóbbiért 85-120 euró közötti összeget is elkérnek a tulajdonosok a turistáktól. A balkonbérlést, amely számla- és adóköteles, idén az adóhatóság is ellenőrzi.
  • ·A több ezer futó a hagyományoknak megfelelően háromszor fohászkodott a város védőszentjéhez, San Fermínhez az indulás előtt. Pontban reggel nyolckor kinyitották a bikákat a futóktól elválasztó karám ajtaját, a csorda megindult, és előttük futásnak eredt a többezres tömeg. A távot 2 perc 28 másodperc alatt tették meg, közben több veszélyes helyzet is kialakult, mire elérték az arénában kialakított célt. A futás során többen elestek, és átgázoltak rajtuk a rohanó állatok.

    ·   A spanyol Vöröskereszt tájékoztatása szerint két embert kellett a helyszínen ellátni és kórházba szállítani, de egyiküknek sincs szúrt sérülése, amelyet a bika szarva okozhatott volna.

  • A bikafuttatáson 1924 óta 15-en vesztették életüket, legutóbb 2009-ben egy 27 éves férfi. A szervezők igyekeznek szigorú szabályokkal minimalizálni a kockázatokat, például tilos alkoholt fogyasztani futás előtt, és komoly előírások vonatkoznak az öltözékre és a viselkedésre is.

    ·         A San Fermín-ünnep alatt nyolc egymást követő reggel tartanak bikafuttatást Pamplonában.

(Turizmus Panoráma Buletin)