Megerősítették a barcelonai Sagrada Familia biztonsági felügyeletét

Tíz fémdetektorkapuval, biztonsági átvilágító készülékekkel, kamerákkal és 12 járőrrel megerősítették a tavaly augusztusi, 16 halálos áldozatot követelő barcelonai és cambrilsi gázolásos merényleteket elkövető terroristasejt egyik fő célpontjának számító Sagrada Familia (Szent Család-templom) épületének biztonsági felügyeletét Barcelonában – közölték szerdán a templom illetékesei.

Kapcsolódó cikkek

A bejelentés szerint az újabb biztonsági intézkedések bevezetését „nem közvetlenül” az említett terrorcselekmények tették indokolttá, ugyanakkor a tavaly augusztusi merényletekhez hasonló támadások veszélyét is figyelembe vették.

A tavaly augusztusi, barcelonai és cambrilsi gázolásos merényletekért felelős terroristasejt egyik gyanúsítottja ugyanis azt állította a bíróságon, hogy eredetileg nagyobb szabású merényleteket akartak elkövetni műemlékek és templomok, köztük a Sagrada Familia épületénél.

A Sagrada Familia évente mintegy 4,5 millió látogatót fogad / forrás: 123rf.com

A repülőtereken alkalmazottakhoz hasonló, új berendezések telepítése – amelyhez a Vatikánban bevezetett biztonsági intézkedések adták a példát – és az újabb kamerák kihelyezése kétmillió euróba (csaknem 618 millió forintba) került.

A templomba látogatókat korábban motozással vizsgálták át a biztonságiak. Marc Martínez, a templom biztonsági igazgatója elmondta, hogy korábban már számos, különböző méretű kést, önvédelemre szolgáló spray-ket és elektromos pisztolyt is foglaltak le egyes látogatóknál.

Az 1852-től 1926-ig élt Antoni Gaudí katalán művész mesterművének és Barcelona egyik jelképének számító Sagrada Familia évente mintegy 4,5 millió látogatót fogad, a világ egyik legismertebb keresztény temploma.

(forrás: MTI)

 

(Napi Turizmus)