Daróczi Csaba nyerte a Lenergy – Az év természetfotósa 2019 pályázat fődíját. A pályázat utolsó fordulójába jutott képek november 6. és december 31. között megtekinthetők a Magyar Természettudományi Múzeumban.

A 27. alkalommal meghirdetett pályázaton Az év természetfotója Máté Bence Békacomb című alkotása lett. Az év ifjú természetfotósa címet Koncz-Bisztricz Tamás nyerte el.

A pályázat héttagú szakmai zsűrije összesen 14 kategóriában mintegy 200 fotós több mint 3300 képéből válogatott, az utolsó fordulóban 103 mű versenyzett a díjakért – mondta el Fáth Péter, a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége elnöke a pályázat keddi díjátadóján.

A pályázat utolsó fordulójába jutott képeket november 6. és december 31. között a Magyar Természettudományi Múzeumban megrendezett kiállításon láthatja a közönség.


Gaál Péter,
a pályázat névadó támogatója, a Lenergy Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: támogatnak minden természetvédelmi célú, természetfotózással kapcsolatos kezdeményezést, mert ezt tartja a legjobb eszköznek Magyarország természeti adottságainak bemutatására.Fáth Péter kiemelte, hogy a végső győzelemért Daróczi Csaba és Máté Bence versenyzett. Daróczi Csaba kreativitását méltatva kiemelte, hogy az idén a világ legsikeresebb természetfotósa, akinek a legtöbb képe szerepel a kiállításon is. Tíz alkotása – köztük három kategóriagyőztes – kapott helyet a 103 fotót bemutató tárlaton.

A pályázat kiemelt támogatója, a Nemzeti Közművek (NKM) Áramszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója, Tóth József elmondta: 32 ezer kilométer hálózatuk van, a vállalat eddig több ezer kilométer szabadvezetéket épített át madárbaráttá és költőhelyeket alakítottak ki.
Ha látnánk, pontosan mivel etetnek meg bennünket, teljesen átalakulna az étrendük. Legyen az állati vagy növényi eredetű táplálék, a 21. századi ember nem sokat tud annak keletkezéséről, a gyártók pedig értelemszerűen igyekeznek a kényes részeket minél apróbb betűk mögé rejteni.A nyertes természetfotó, Máté Bence: Békacomb című képe (lásd fent) arra a furcsa jelenségre hívja fel a figyelmet, hogy míg a békák combját levágó embereket a legtöbben elítélik, addig étlapról békacombot rendelni nem kelt felháborodást.

Ez a felvétel erre a problémára hívja fel a figyelmet. Furcsa jelenség, hogy míg a békák combját levágó embereket a legtöbben elítélik, addig étlapról békacombot rendelni nem kelt felháborodást.

(Turizmus.com)