Felfedezhetjük az ősvilági Pompeji és a Palóc Grand Canyon titkait, húszmillió éves vulkáni tevékenység nyomába eredhetünk és romantikus várakban is időzhetünk a számtalan élményt kínáló a Novohrad-Nógrád Geoparkban.
 

A nemzeti parkokhoz képest talán kevésbé ismert, de nem kevésbé izgalmas geoparkok páratlan geológiai értékek őrzői és bemutatói. Szakértőik „beszédre bírják” a köveket, hogy aztán bemutatóhelyeken, látogatóközpontokban, tanösvényeken mutassák be, amit gazdag geológiai örökségünkről tudni lehet.

A Novohrad-Nógrád Geopark – amely Magyarországon 64, Szlovákiában 28 települést foglal magában – akár az év 365 napjára elegendő látványosságot tartogat. A salgótarjáni Eresztvényi Látogatóközpontba és a Geocsodák Házába betérve az összes információt begyűjthetjük előzetesen a kirándulásainkhoz, de akár túravezetőt is igényelhetünk.

 

Ősvilági kalandok

Mintha holdbéli tájon járnánk Kazár határában. A felülről kővé dermedt háborgó, habzó tengerre, alulról fehér szurdokvölgyekre hasonlító, páratlan riolittufa-képződmények – amelyekbe a vízmosás mély árkokat szabdalt – több útvonalon vagy akár a terepjárós „tufataxival” is megközelíthetők.

Nem kevésbé izgalmas helyszín az oligocén tenger üledékéből keletkezett kishartyáni Kőlyuk-oldal. A meredek lépcsőkön a szédítő magasságban kialakított üregek és a fantasztikus panoráma kedvéért is megéri felkapaszkodni.

A Palóc Grand Canyonként is emlegetik a sejtelmes Páris-patak szurdokvölgyét Nógrádszakál közelében, ahol 15-20 méter magas sziklaóriások magasodnak fölénk túránk során. Szintén lenyűgöző látványt nyújt a rövid, ámde „velős” Morgó-gödör Nemtiben – a húszmillió éves képződmény hatalmas falai közt alig egy embernyi a távolság.

Mátraverebély-Szentkúton járva nem csak a kegyhely kihagyhatatlan, keressük fel a Szent László-hasadékot, a remetebarlangokat és a forrásokat is!

 

Vártúrák a történelem rajongóinak

Aki inkább az épített örökségre kíváncsi, az jó néhány várat kipipálhat a geopark területén. Legnépszerűbb közülük a büszke Salgó vára és Somoskő látványos, vulkáni csúcsra épült vára a tövében lévő bazaltorgonákkal. A hollókői vár felújítás miatt jelenleg nem látogatható, de a Faluséta jeggyel felfedezhető a település mesébe illő Ófaluja. A szandai várrom és a sámsonházai Fejérkő várának romja szintén megér egy kirándulást.

(Forrás: turizmus.com)