Az Euromonitor International nem avat be a prágaiak titkába ismét összeállított, a világ 100 legnépszerűbb városi desztinációját 2016-os adatok alapján listázó sorrendjében. A sorrend a nemzetközi turistaérkezések számát veszi alapul. A lista élén Hongkong, Bangkok, London és Szingapúr áll, Budapest az 55. helyet foglalja el, Prága a 18., Bécs pedig a 30. helyen áll.

A rangsorban szereplő első 100 városban a 2016-os évben 556 millió turistaérkezést regisztráltak. A lista elején a tavalyi évhez képest nem történt változás, a legtöbb vendéget 2016-ban is, Hongkong fogadta.

A második helyen Thaiföld fővárosa, Bangkok végzett, a tavalyi eredményekhez képest 10%-kal több vendégérkezést, több mint 23 milliót regisztráltak.

A képzeletbeli dobogó harmadik helyén London áll, 3,4%-os növekedést mutatva a 2016-os adatokhoz képest.

A tanulmányban olvasható, hogy annak ellenére, hogy Európának több politikai konfliktussal is szembe kellett néznie, a turistaérkezések igaz minimálisan csökkentek, de nem maradtak el. A jó eredményeket részben a fapados légitársaságoknak és az Airbnb elterjedésének tulajdonítják.

London után európai viszonylatban Párizs és Róma regisztrálta a legtöbb érkezést. A régiós városok közül a legjobb eredményt idén is Prága érte el a 18. hellyel, javítva négy helyet a tavalyi eredményéhez képest. A cseh főváros 4,5% -os növekedést ért el és 8,5 millió turistaérkezést regisztrált 2016-ban.

A másik versenytársunk, az osztrák főváros, Bécs, 6 millió vendégérkezéssel az összesített lista 30. helyén végzett.

Az adatok szerint Budapest az 55. a globális versenyben, 3,8 millió vendégérkezéssel, és az egyik legerősebb, 9,1%-os forgalombővüléssel.
(Napi Turizmus)