Az első, virtuális valóság moziban mozgásérzékelős terem, HTC Vive VR-sisak és speciális vezérlő egység várja a nézőket. Egy jegy 7-10 dollárba kerül, és nem egész estés filmeket lehet nézni, hanem olyan 5-15 perces tartalmakat, amelyek filmekhez kapcsolódnak.

Korábban történt

Az IMAX tavaly májusban jelentette be, hogy több helyen is virtuálisvalóság-mozikat nyit, és bár ezek megjelenését a múlt év végére ígérték, most valóban megnyílt az első olyan terem, ahol már a virtuális valóságban élvezhetők a különféle tartalmak. Az első IMAX VR mozi a Los Angeles-i Fairfax Avenue-n nyílt meg, és belül egyáltalán nem hasonlít a szokványos mozitermekre. Bár a bejáratnál ugyanúgy megtalálhatók a jegyszedők, akik elirányítanak egy sötétített szobába, nyoma sincs a hagyományos székeknek, vagy a nagy vetítővászonnak.

Ehelyett egy nagy szobán belül kis „podokban”, elkülönített kabinokban szórakozhatnak a játékosok. Ezekből összesen 14 található. Mindegyik részlegen más-más tartalmat lehet kipróbálni. HTC Vive sisak és mozgásérzékelő rendszer gondoskodik róla, hogy minél valóságosabbnak hasson az élmény. Még a kontrollert is haptikus visszajelzéssel turbózták fel, hogy szó szerint a bőrünkön érezzük a veszélyt. Lehet egyénileg is játszani, de egymás ellen versenyezve is.

A különleges moziban azonban nem egész estés VR-filmeket nézhetnek végig a látogatók, hanem olyan 5-15 perces interaktív tartalmakat, melyek a filmekhez kapcsolódnak. Első körben harcolhatnak például John Wick, vagy Luke Skywalker bőrébe bújva egy-egy VR-történeten belül.

A jegy 7-10 dollárba (2-3000 forintba) kerül. A későbbi tartalmak epizódszerűen érkeznek majd és kapcsolódnak össze egymással, így szeretné a cég egy sorozathoz hasonlítani, és filmszerűbbé tenni az élményt.

A szervezők arra számítanak, hogy az UNESCO által Magyarországról elsőként az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára 2009-ben felvett busójárás kiemelt rendezvényeire a helyszínen a tavalyihoz hasonlóan legalább 80-100 ezer ember lesz kíváncsi.

A népszokás idei részletes programja a www.mohacsibusojaras.hu internetes oldalon is megtalálható.

(Turizmus Panoráma Bulletin)