Légkondícionált kényelemben az Adriára

A nyári utazási főszezonban Budapest és Zágráb között naponta két pár nappali és egy pár éjszakai vonat közlekedik. Az éjszakai nemzetközi járat a tengerpartra, Splitig közlekedik. Az Agram és Gradec nappali expresszvonatok a Déli pályaudvarról reggel és kora délután indulnak.

Kapcsolódó cikkek

A nemzetközi vonatok Nagykanizsa érintése után Gyékényesnél lépik át a magyar határt, majd Kaproncán (Koprivnica-n) át érik el Zágrábot. Az Agram expresszvonat egész évben közlekedik, a Gradec expresszvonat csak szeptember 15-ig. Körülbelül 6 óra alatt teszik meg a két főváros közötti távot. A határellenőrzést Gyékényesnél, a vonaton végzik el.

A vasút biztosabb és kiszámíthatóbb szolgáltatást nyújt, mivel a nyári csúcsidőszakokban a horvát autópálya fizetőkapuinál nagy torlódások keletkezhetnek.

A Budapestről 6:35-kor induló Gradec expresszvonat a Balaton expresszel egyesítve közlekedik Balatonszentgyörgyig, így a vonatban étkezőkocsis szolgáltatás is elérhető Budapest és Balatonszentgyörgy között – írta közleményében a MÁV-START Zrt. A nappali vonatok légkondicionált, csendes futású és nagyrészt konnektorokkal felszerelt kocsikkal közlekednek.

A 2. osztályú kocsik minden vonatban fülkés elrendezésűek, egy fülkében hatan utazhatnak, így ez különösen előnyös a kisebb csoporttal, vagy családdal utazók számára.Az 1. osztályú rész a Budapestről délután induló Agram, és a Zágrábból reggel induló Gradec expresszvonaton a korábbinál nagyobb befogadóképességű és modernebb termes elrendezésű kocsival közlekedik.

Az Agram és a Gradec expresszvonatok bármely magyarországi megállási helye és Zágráb közötti utazásra, irányonként 15 eurótól válthatók SparDay menetjegyek 2. osztályra, korlátozott számban, amelyek tartalmazzák a helybiztosítást is. Budapest és Zágráb közötti oda-vissza utazáshoz korlátlan számban váltható menettérti jegy 2. osztályra 34,70 euróért, 1. osztályra 52,20 euróért.

A vonatokra nemzetközi forgalomban a helyjegy váltása nem kötelező, azonban a nyári nagy forgalom alatt kifejezetten ajánlott, főleg a kisebb társaságok, családok számára, a közös elhelyezés érdekében – hívta fel a figyelmet a vasúttársaság. A helyjegy ára ülőhelyes kocsiba, bármely kocsiosztályra, irányonként 3 euró.

(Napi Turizmus)