Nyomtatás

Kikerült a Twitterre egy videó, amin látni, hogy lángol a tibeti Lhasában található Jokhang templom tetőszerkezete, írja a Sky.

Kapcsolódó cikkek

A terület az UNESCO világörökségi része, és a templom legrégebbi részét 652-ben építették, ráadásul a Jokhangot tartják a tibeti buddhisták a legszentebb templomuknak. A tűz helyi idő szerint reggel háromnegyed 7 körül ütött ki szombaton, de egyelőre nem tudni, mekkora károkat okozott a több mint 1300 éves szentélyben. A tűzet hamar eloltották és nincsenek sérültek.

Az eset furcsasága, hogy a Kínában betiltott Twitteren többen is írták, hogy a helyi médiából teljesen kimaradt a hír és a közösségi oldalakról eltüntettek mindent bejegyzést, ami a tűzesettel kapcsolatos. A videót feltöltő Tibet-szakértő, Robert Barrett szerint a lhasai kínai rendőrség mindenki megfenyegetett, nehogy terjeszteni merjék a tűzeset hírét, emiatt sokan attól félnek, hogy sokkal nagyobb kár esett a tibeti templomon, mint azt hinni lehet. Ezt egyelőre leellenőrizni sem lehet, mert csak keveseket engednek be az érintett területre.

A kínai államnak rendkívül kényes téma Tibet, hiszen az ’50-es évek óta azzal vádolják Kínát, hogy erőszakosan lép fel a helyiekkel szemben és folyamatosan azon dolgozik, hogy elnyomja a buddhista kultúrát az országon belül.

(forrás: Index)

(Napi Turizmus)