Lahti lesz Európa Zöld Fővárosa 2021-ben

A finnországi város egyebek között azzal az átfogó megközelítéssel nyerte el a címet, amely a levegőminőség javítását, a megfelelő hulladékkezelést, a fenntartható gazdasági növekedést és a környezettudatos innovációt is magában foglalja.

Lahti rendelkezik a megfelelő hitelességgel és szenvedéllyel, hogy felelősséget vállaljon és inspiráló vezetővé váljon a nemzetközi színtéren – közölteKarmenu Vella környezetpolitikáért felelős uniós biztos az oslói díjátadón, egyúttal gratulálva a rivális franciaországi Lille-nek és Strasbourgnak is.Az Európai Unió 350 ezer euróval járul hozzá a 2021-es programok szervezéséhez. Idén Oslo, jövőre pedig Lisszabon lesz a rangos cím birtokosa.A 2010-ben létrehozott Európa Zöld Fővárosa címet minden évben olyan város tölti be, amely úttörő a környezetvédelemre tekintettel lévő életmód kialakításában, és különleges erőfeszítéseket tett a környezet és az életminőség javítására, a fenntartható fejlődés megteremtésére.

Az Európai Zöld Levél díjat a belgiumi Mechelen és az írországi Limerick megosztva kapja meg 2020-ban. Az elismerésre olyan 20-100 ezres lakosságú városok pályázhatnak, amelyek sokat tettek a környezet javítása érdekében.

( turizmus.com)