Dél-Afrika délnyugati részén, a 4 milliós Fokvárosban a forró és száraz idő miatt a víztározók kifogyóban vannak, újabb lakossági korlátozást vezettek be.

A terület egyéni lakossági vízfogyasztási korlátja januárban 87 liter/ fő volt, de mivel a helyzet nem javult, február elsejétől mindössze 50 liter vizet használhat egy fő. Ez persze elsőre nem tűnik kevésnek, ha arra gondolunk, hogy átlagosan 2 liter vizet iszunk egy nap. De nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy vizet használunk a kézmosáshoz, takarításhoz, főzéshez, mosáshoz, mosogatáshoz, a fürdéshez és a WC leöblítéséhez is. Ez utóbbi tevékenység alkalmanként 6-21 liter vizet fogyaszt, egy 5 perces zuhanyzás pedig 40-70 litert. Így már könnyebben elképzelhetjük, hogy 50 liter víz mennyire kevés.

Ha a közeljövőben nem kezd esni az eső (és erre nagyon kicsi az esély), és nem sikerül a víz utánpótlására megoldást találni, akkor a legfrissebb információk szerint április 11-én fogy el kell zárni a csapokat. Ezzel Fokváros lesz az első nagyváros, ami kifogy a vízből.

A szakértők azt mondják, 130 éve volt az utolsó ilyen szárazság. Az ott élő magyarok szerint mindenhol spórolnak a vízzel: például a tisztálkodásból megmaradt vízzel takarítanak, nem minden használat után öblítik a WC-ket, a forrásoknál pedig kígyózó sorokban várakoznak és a legtöbb kertben vízgyűjtő hordók vannak. Sőt, egyre népszerűbbek az esőért imádkozó csoportok, ahogy a tartalékolás is: volt olyan nap, hogy az összes palackos víz eltűnt a boltok polcairól.

(Napi Turizmus)