Különböző intézkedésekkel próbálják mérsékelni a Spanyolországba látogató turisták számát.

Rekordévet zárt Spanyolország a turizmus tekintetében; bár a hivatalos adatok egyelőre nem születtek meg, a kormány becslései szerint tavaly több mint 80 millió külföldi turista látogatott az országba – írja a Die Presse-re hivatkozva a Világgazdaság.

A 2016-os 75,6 milliós rekord mindenesetre már november végén megdőlt, tavaly az év első tizenegy hónapja során 77,8 millió külföldi turista utazott Spanyolországba.

A turizmus a spanyol GDP 12 százalékát teszi ki, ez azonban problémát okoz a munkaerőpiacon: a meghirdetett új pozíciók 90 százaléka csupán szezonális munka. Míg Álvaro Nadal turizmusért felelős miniszter elégedett a szektor bővülésével, több helyi lakos nem osztozik a politikus örömében. A Baleárokon – amelyek közé tartozik a turisták körében töretlen népszerűségű Mallorca és Ibiza szigete is – tavaly több mint 6 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest a turisták száma. Majdnem 14 millió külföldi látogatott a térségbe, ebből csak Mallorcára 11 millió.

A szigeteken egy új korlátozás szerint legfeljebb 623 624 ágy adható ki, ám e maximumot tovább csökkenthetik mintegy 400 ezerre. Már szeptemberben bejelentette a turizmusért felelős helyi tanácsos, hogy 2018-tól a Baleár-szigeteken megduplázzák az idegenforgalmi adót.

Az intézkedések előzménye, hogy a turizmus – különösen a nyári csúcsszezonban – számos problémát okozott, Mallorcán például ivóvízhiány és forgalmi dugók nehezítették a mindennapi életet, amire a lakosság tüntetéssel reagált.

A spanyol régiók között továbbra is a legnépszerűbbek közé tartozik Katalónia. Tavaly novemberben a külföldiek közül a legtöbben, 2,5 millióan Katalóniába utaztak, míg a Baleár-szigetekre 2,48 millióan, Andalúziát 1,3 millióan választották úti célul.

(forrás: Világgazdaság Online)

(Napi Turizmus)