Idén július elsejétől, hétköznapokon 8.00 és 20.00 óra között Párizs belterületén nem közlekedhetnek az 1997. január 1-je előtt forgalomba helyezett furgonok és személygépkocsik, illetve az 1999. június 1-jénél régebbi motorkerékpárok.

Kapcsolódó cikkek

A rendelet a Boulevard Phériphérique-en belül eső városrészre vonatkozik, maga a Boulevard Phériphérique körgyűrű nem érintett már, és a külföldi rendszámú járművekre is kiterjed.

Ezzel a rendelettel terjesztették ki a tavaly életbe lépő, a párizsi levegő minőségét javítani hivatott jogszabályt, ami már korábban kitiltotta a fővárosi utakról a 2001. október 1. előtt gyártott nagy méretű haszonjárműveket és autóbuszokat.

A tiltással párhuzamosan szélvédőmatricákat is bevezetnek, amelyeket a károsanyag-kibocsátás alapján osztanak ki (1997. előtt gyártott autó nem kaphat ilyet). Ez alapján a rendőrök ellenőrizni tudják a forgalomcsillapított övezetekbe való a behajtást, illetve ennek segítségével kezdhetik meg az autók kitiltását az esetleges forgalomkorlátozások esetén.

A szabályszegőknek 2016. szeptember 1-jétől alkalmanként 35 eurós büntetést kell fizetni, 2017. január 1-jétől pedig már 78 euró lesz a büntetés.

Bővebb információk a Green-Zones weboldalán érhetők el.

(forrás: Atout France)

(Napi Turizmus )