Forrás: turizmus.com

Közeledik a Tavaszi Fesztivál, amikor a kínaiak felkészülnek, hogy február 5-én megünnepeljék az új évet.

Korábban történt

Rengeteg utazás és túra vezet az ünnepségekre, ezért is nevezik a legnagyobb exodusnak vagy a legnagyobb vándorlásnak az eseménysorozatot. És a roham meg is kezdődött, ismét rekordokra számítanak az ünnepségeken.

A becslések szerint legalább 3 milliárd utat tesznek meg a fesztivál idején. Ez mintegy 0,6 százalékos növekedés a tavalyi évhez képest. Az utak többségét autóval teszik meg (2,46 milliárd), míg 413 millió utazás történik majd vonaton, 73 millió pedig repülőn.

Kína 10 új vasútvonalat nyitott meg decemberben, hogy megbirkózzon az utasok hatalmas tömegével. Ezek az új vonalak 29 ezer kilométerrel bővítették a már egyébként is a világ leghosszabb hálózatát, több mint 4700 szerelvénnyel. Az utazási csúcsban 532 ezer járat üzemel majd. Ez 10 százalékos növekedés a Patkány Évének ünnepségeihez képest.

Mintegy 7 millió kínai turista utazik külföldre a tavaszi Fesztivál ideje alatt 100 városból csaknem 500 célállomásra a világ több mint 90 országában. Tavaly 6,5 millió kínai utazott a tengerentúlra ebben az időszakban, míg 2014-ben ez a szám még csak 4,7 millió volt. A délkelet-ázsiai országok lesznek a legkedveltebb úti célok, Thaiföld és Indonézia van a kívánságlista élén.

Az olyan városokból, mint Peking, Sencsen, Dongguan várható a legnagyobb kiáramlás az ott dolgozó vendégmunkások nagy száma miatt. De hasonlóan nagy mozgás lesz Sanghajban, Csengcsouban és Kantonban is – jelentette a kínai technológiai vállalat, a Tencent.

A kínai utazók többsége (53%) 18 és 30 év közötti, 24 százaléka pedig 31 és 40 év közötti ebben az időszakban, vagyis az újévi ünnepek alatt. Ez eltér a világ más tájaitól, mert ott a fiatal, vagyis 40 év alatti utazók aránya kevesebb, mint 25 százalék.