Kikerült Taj Mahal az indiai turisztikai attrakciók listájáról

A világ egyik csodájaként számon tartott Taj Mahal kikerült az észak-indiai állam, Uttar Pradesh hivatalos turisztikai kiadványából, mely a terület főbb turisztikai attrakcióit hivatott bemutatni. A döntés sokaknál kiverte a biztosítékot.

Kapcsolódó cikkek

A több mint 400 éves építmény India leglátogatottabb turisztikai attrakciója, évente több mint 7 millió turista keresi fel. 1983-ban került fel az UNESCO világörökségi listájára.

Yogi Adityanath, Uttar Pradesh minisztere szerint az épületegyüttes egyáltalán nem szimbolizálja az indiai kultúrát, mégis ez vált az ország jelképévé és úgy gondolja ezen változtatni kell.

A “Uttar Pradesh Turizmusa – határtalan lehetőségek” című 32 oldalas turisztikai kiadvány a jelenlegi és jövőbeli idegenforgalmi attrakciókat kívánja bemutatni, szerepel benne többek között Górakhnáth temploma is.

Az új kiadvány nagy port kavart az államban, sokan szentségtelenségnek tartják a mauzóleum kihagyását.

A kongresszusi párt szóvivője, Abhishek Manu Singhvi szerint, India turizmusát nem lehet elképzelni a Taj Mahal nélkül. Ha ez valóban egy turisztikai kiadvány és kizárja a világ hét csodájának az egyikét az súlyos hiba.

Indiai turisztikai szakemberek szerint, a döntésnek mélyebb oka is van, mégpedig az, hogy nagyon megromlott a közbiztonság Agra városában, ezért egyre nehezebb a turisták biztonságát garantálni. Agra bejövő turizmusa egyébként is nagyon erős, mert az Arany Háromszög útvonalon található, de a helyiek inkább a biztonságosabb délibb államokat preferálják, mint Goa vagy Delhi.

 

(Napi Turizmus)