Forrás: pannonrtv.com

 

Kübekházánál és Bácsszentgyörgynél új határátkelő nyílik 2018-ban, a Bajmok-Bácsalmás közöttit kibővítik.

Két új átkelő nyílik jövőre a szerb-magyar határszakaszon, egyet pedig kibővítenek – értesült a Pannonrtv.com.

A fejlesztéstől a meglévő átkelők tehermentesítését és a várakozási idő csökkenését remélik az illetékesek.

Rastinától Bácsszentgyörgy felé az út a határvonalig már elkészült. A magyar oldalon pedig már a kapukat és az objektumokat építik. Itt kishatárátkelő lesz, 7-től 19 óráig tart majd nyitva. Ez az egyik új átlépő, a másik építését korábban a magyar külgazdasági és külügyminiszter is megerősítette a Pannon RTV-nek. Szijjártó Péter hangsúlyozta:„Megállapodtunk abban, hogy a gazdasági kapcsolatok további dinamizálása érdekében két újabb határátkelőhelyet nyitunk a jövő esztendőben a két ország határán. Az egyiket Kübekházánál, a másikat Bácsszentgyörgynél.” A másik új átkelő tehát a szerb-magyar-román hármashatárnál, a szerbiai Rábénál lesz.

Ha megépül az átjáró, itt is gyorsított eljárásban ellenőrzik majd az utasokat, ugyanis egy épületben lesznek a magyar és a szerb határrendészek is. Kern Imre, szerbiai építésügyi, közlekedési és infrastruktúra-fejlesztési államtitkár így nyilatkozott: „Az a cél, hogy Nagykikinda összeköttetést kapjon ezen a határátkelőn keresztül a magyar autópálya és ezzel együtt az európai autópálya hálózattal.” Az új észak-bánáti átkelőt várhatóan a jövő év végéig, a nyugat-bácskait pedig már tavasszal igénybe vehetik az utazók.

Bajmoknál szintén dolgoznak, bővítik az átkelőt Bácsalmás felé. Az uniós előcsatlakozási alapokból erre 1,8 millió eurót különítettek el, míg Szerbia 300 ezer euróval járul hozzá a projekthez. Miroljub Stojković, a szabadkai vámhivatal munkatársa így fogalmazott: „Ez lesz a legrövidebb út Bécsig. Az átkelő 24 órán át üzemel majd, ami azt jelenti, hogy jelentősen felgyorsítja a forgalmat, elsősorban az utasforgalmat és az autóbuszok átjutását is.”

A két új határátkelő megnyitásától és a harmadik bővítésétől mindenki a nyári főszezonban és a  nagyobb ünnepek idején kialakuló több órás sorban állás enyhülését várja.

(TURIZMUS.COM)