David Ige Hawaii kormányzója szerdán este arra kérte Donald Trump elnököt, hogy nyilvánítsa katasztrófa sújtotta területté az államot a Lane hurrikán miatt. Donald Trump amerikai elnök rendkívüli állapotot hirdetett ki Hawaii valamennyi szigetére a Lane hurrikán miatt  – jelentette be a Fehér Ház csütörtökön.

A kormányzó először Twitter-bejegyzésben, majd Honoluluban sajtókonferencián jelentette be, hogy segítséget kért Donald Trumptól. Ha ugyanis Hawaiit katasztrófa sújtotta területté nyilvánítják, akkor – mint mondta – jelentős szövetségi anyagi támogatásra számíthat.

A frissítésben megjelet rendkívüli állapot kihirdetése azt jelenti, hogy Hawaii jelentős szövetségi anyagi segítségre számíthat. David Ige, az állam kormányzója szerda este kérte az elnököt erre a döntésre.

A hurrikán – a meteorológusok előrejelzéseivel ellentétben – csütörtökön helyi idő szerint a reggeli órákban még nem ért partot, hanem óránként 215 kilométeres sebességgel Oahu szigete felé tart. A szakemberek szerint a lassan mozgó Lane jelenleg 4-es erősségű hurrikán, előrejelzések szerint vagy csütörtök este, vagy péntek hajnalban ér partot, Honolulunál.

Bár a Lane ereje 5-ösről 4-es erősségűre csökkent, így is óránként 250 kilométeres sebességgel száguld Hawaii partjai felé. Oahu szigetén – ahol a főváros, Honolulu található – valamint Mauin és Kauain már helyi idő szerint szerda reggel óta készültségben vannak a katasztrófa-elhárítók, és a hurrikánnal érkező heves esőzések már lecsaptak Oahura. Tom Travis, Hawaii katasztrófa-elhárítási hivatalának vezetője szintén sajtótájékoztatón közölte: arra számítanak, hogy a heves esőzések nyomán áradások és földcsuszamlások alakulnak ki. “A legrosszabbra készülünk és a legjobbakban reménykedünk” – fogalmazott a szakember. Csütörtök reggeltől megnyíltak a menedékhelyek is.

Csütörtöktől négy szigeten – a nagy szigeten, Mauin, Oahun és Kauain – zárva tartanak az állami hivatalok és az oktatási intézmények, a helybélieket szerdán a kormányzó felkérte, hogy csütörtöktől ne hagyják el otthonaikat. Szerdán még a legtöbb boltnál hosszas sorok kígyóztak, mindenki megpróbált pár napra elegendő élelmet vásárolni. Csütörtök reggeltől megnyílnak a menedékhelyek is.

A Lane Hawaii története legerősebb viharának ígérkezik. A Csendes-óceánnak ebben a térségében egyébként – amióta a hurrikánok erősségét mérik – összesen hat 5-ös erősségű hurrikán söpört végig, és bár a Lane ereje csökkent, a meteorológusok nem zárják ki, hogy partot érésekor ismét erősödik. A Hawaii szigeteken utoljára 1992-ben az Iniki nevű 4-es erősségű hurrikán pusztított, csaknem három és félmilliárd dolláros anyagi kárt okozva.

(forrás: MTI)

(Napi turizmus)