Karintia idén is a biciklisek paradicsoma

(Napi Turizmus)

Karintia ezen a nyáron is a kerékpáros turizmusra fókuszál. Az osztrák tartomány a városligeti Nyereg Bisztróban tartott sajtótájékoztatóját stílusosan egy közös örömbicajozás előzte meg a fővárosban.

Kapcsolódó cikkek

Elke Maidic, a Kärnten Werbung sajtófelelőse az újdonságok között kiemelte a Nagy karintiai tókerülő túrát. Az összesen 340 kilométer hosszú kerékpártúra öt karintiai desztináció – a Millstätter See régió, a Villach–Faaker See–Ossiacher See régió, a Wörthersee régió, a Klopeiner See–Südkärnten régió és a Nassfeld–Pressegger See–Lesachtal–Weißensee régió – együttműködésének eredményeként jött létre. Mind az öt régióban vannak hegyek és tavak minden méretben és magasságban. Mivel a kerékpárút tulajdonképpen egy nyolcast ír le, ezért a kerékpárosok kedvük szerint alakíthatják a túrát és kombinálhatják az egyes szakaszokat. A teljes kerékpártúra izgalmas és élményteli kikapcsolódást ígér az ínyenceknek és a természet szerelmeseinek ugyanúgy, mint a romantikára vagy a sportos kihívásra vágyóknak. Útközben pedig akár 28 Celsius fokra is felmelegedő, ivóvíz tisztaságú tavak csábítanak frissítő fürdőzésre.

Szintén újdonság augusztustól a hegyikerékpáros pálya Bad Kleinkirchheimben. A hegyikerékpározás kedvelőinek Ausztria legdélebben fekvő tartományában nem kevesebb, mint 3000 kilométernyi jelzett hegyikerékpáros ösvény áll rendelkezésére. Mi a különlegessége a Bad Kleinkirchheimban található trailnek? 15,9 kilométeres hosszával (bővítés befejezése: 2019 nyarán) ez a pálya még hosszabb lesz, mint a világ eddigi leghosszabb flow country trail ösvénye a Petzenen (amely szintén Karintiában található).

2018 óta Karintia igazán különlegesnek és egyedülállónak mondható: sehol máshol nem találni olyan nagy és átfogó kerékpárkölcsönző-hálózatot, mint Ausztria legdélebben fekvő tartományában. A Papin céggel és a karintiai turisztikai régiókkal közösen sikerült kialakítani egy 50 állomáshelyből álló kölcsönzőhálózatot, ahol mindenféle kerékpár bérelhető (mountainbike, városi kerékpár, gyermekbicikli, e-bike stb.). Valamennyi kerékpár online is lefoglalható, emellett csoportok is minden gond nélkül foglalhatnak maguknak kerékpárokat ezen a honlapon keresztül. A biciklik visszaszállításáról a Papin cég gondoskodik.

Idén kerül sor Ausztria legnagyobb szabadtéri művészeti projektjére Klagenfurtban 2019. szeptember 8-től október 31-ig. A FOR FOREST nemzetközi művészeti projekt során a klagenfurti Wörthersee stadion egyetlen hatalmas műalkotássá alakul át. A projekthez az osztrák Max Peintner „A természet töretlen vonzereje” című ceruzarajza adta az ihletet. A művész elképzelésének megfelelően a klagenfurti futballstadion pályáját teljes egészében egy vegyes erdővel ültetik be, több mint 200 fa felhasználásával, amelyet a nézők csaknem két hónapon át éjjel-nappal (10.00–22.00 óráig, ingyenes belépés mellett) megtekinthetnek. A FOR FOREST projektet a Svájchoz, azon belül is Basel városához kötődő Littman Kulturprojekt (Klaus Littmann) valósítja meg. A különleges kezdeményezést megelőzően és közben is számos rendezvényt terveznek Ausztria-szerte az erdő, az ökológia, a művészet és a természet témakörében.

2019-ben már több mint 100 látnivaló látogatható ingyen a Karintia-kártyával, köztük múzeumok, hegyi felvonók, élményfürdők, sétahajók, panorámautak, szabadidős és élményprogramok. Az univerzális kulcsként működő üdülési kártya áprilistól októberig érvényes. A heti kártya felnőtteknek 41 euróba, gyermekeknek 21 euróba kerül. Ezenkívül Karintiában számos regionális bónuszkártya is létezik.

(forrás: Turizmus Online)

 

a ‘külföld’ rovat további cikkei

 

 

Megos