Közel-Kelet legnagyobb légitársasága szerdán bejelentette, hogy a kereslet visszaesése miatt csökkentik a járatszámot az Egyesült Államok irányába. Az ok Amerika számos muszlim közösség beutazását korlátozó biztonsági törvénye.

Korábban történt

Eddig a dubai kormány tulajdonában lévő légitársaság döntése mutatja a legerősebben, hogy a Közel-Keletről az Egyesült Államokba utazókra szabott intézkedéseknek komoly anyagi hatása van a fejlődő légitársaságokra, melyek az elmúlt években gyorsan terjeszkedtek Amerikában.

Dubai az egyike annak a 10 muszlim államnak, melyek esetében az Amerikába repülő járatokon betiltották az okostelefonnál nagyobb elektronikus eszközök fedélzeten való szállítását.

Dubai nemzetközi repülőterén az Emirates hub az egyik fő pont, ahol a Donald Trump törvénye által időszakosan a bejárási engedély alól felfüggesztett 6 ország állampolgárai átszálltak az Amerikába közlekedő járatokra.

Amerika intézkedéseinek komoly anyagi hat

Az Emirates közleménye szerint a következő hónaptól hatályban lévő csökkentés a 12 desztinációból ötöt érint, ahova üzemeltetnek járatot. A lépést kereskedelmi döntésnek mondják, mely az utóbbi három hónapban mért csökkenő keresletre adott válasz.Az utazási tilalom okán új vízum szükséges Irán, Líbia, Szomália, Szudán, Szíria és Jemen állampolgárai számára, emellett Amerika befagyasztotta ezen nemzetek menekültprogramját. A korábbi teljes körű tilalmat, melybe Irak is beletartozott, a bíróság hatályon kívül helyezte.

Ezáltal 101-re csökkentik a dubai hub Amerikába induló jelenleg 126 járatát. Az Emirates Bostonba, Los Angelesbe és Seattle-be induló napi két járatát megfelezik, az eddig napi egy, Fort Lauderdale-be és Orlandóba közlekedő járat pedig hetente ötször fog közlekedni.

(Turizmus  Panoráma Bulletin )