Vasárnaptól megnyitják a vendéglátást Izraelben és ismét tanítanak az iskolák összes évfolyamán, de továbbra is a koronavírus-járvány miatti korlátozások figyelembe vételével – jelentette a helyi média.

A kormány hétfő esti döntése alapján – kitartva az eredeti tervek mellett – bő két héttel a március 23-i parlamenti választások előtt, vasárnaptól végrehajtják a korlátozások feloldásának harmadik szakaszát, és megnyitják a vendéglátóipari egységeket az izraeliek számára. Ezen kívül visszaülhetnek a 12-16 éves diákok az iskolapadokba a kevésbé fertőzött településeken, valamint a legalább 70 százalékban átoltott városokban és falvakban is.

A kormánymegbeszélésen a járvány ügyeiért felelős Nachman Ash kormánybiztos eleinte tiltakozott a nyitás ellen, mert szerinte a fertőzési együttható meredek emelkedése várható az elkövetkező napokban, és azt javasolta, hogy még ne lépjenek tovább a korlátozások feloldásával, de végül engedett a miniszterek nyomásának.

A vasárnaptól érvényes új gyülekezési szabályok szerint a kevésbé fertőzött – “zöld”, “sárga” és “narancssárga” – városokban zárt térben 20, a szabad ég alatt pedig 50 ember tartózkodhat együtt.A legfertőzöttebb – “vörös” – helyeken továbbra is érvényben marad a 10, illetve 20 fős korlátozás.

A megnyíló vendéglőkben, szállodákban és rendezvénytermekben tarthatnak konferenciákat és esküvőket is, de továbbra is csak a gyülekezési szabályok korlátozásaival. A vendéglátóhelyek zárt tereiben csak a már beoltott vagy a betegségből felgyógyult emberek ülhetnek, de a kerthelyiségekben mindenkit fogadhatnak.
A tel-avivi Ben Gurion repülőtér megnyitásáról egyelőre nem döntöttek, de várhatóan lehetővé teszik a választásokra visszatérni vágyó izraeliek számára a belépést az országba, megszüntetik a vitatott “kivételezési bizottságot”, és naponta 3000, háromnaposnál frissebb negatív koronavírusteszttel rendelkező utast fogadnak.

Hétfőtől kísérleti jelleggel elektromos követő karkötőkkel látják el az országba érkezőket, ilyet azoknak kell viselniük, akik a kijelölt szállodák helyett otthonaikban szeretnék eltölteni a kötelező karantén idejét.
Az oltási kampány kezdete, december 20. óta Izraelben 4 772 078-an (az ország lakosságának 51,32 százaléka) kapták meg az első és 3 439 919-en a második dózis vakcinát is.

(forrás: turizmus.com)

(forrás: MTI)