Íme a legnépszerűbb úti célok Magyarországon

Forrás: turizmus.com

A KSH 2018-as ágazati elemzése szerint a bel- és a külföldi vendégek körében is Budapest volt a legnépszerűbb tavaly. Hogy melyek voltak a legnépszerűbb vidéki települések, cikkünkből kiderül.

A napokban jelent meg a Központi Statisztikai Hivatal összefoglaló jelentése a magyarországi turizmus 2018. évi alakulásáról. Az anyagból két témát dolgoztunk fel idáig: a turisztikai költések alakulását, illetve az ágazati munkaerőhelyzetet.

Most a kül- és belföldi vendégforgalom megoszlása mellett a legnépszerűbb hazai turisztikai települések toplistáját is bemutatjuk.

A KSH összesítése szerint a magyarok többnapos belföldi turisztikai célú utazásaik során sok esetben nem lépik át a lakóhely régiójának határát. Ez alól kivételt képez a Balaton térsége, ahová az egész országból nagy arányban utaznak.

2018-ban a több napra érkező külföldiek kétötöde látogatott el Budapestre és töltött el ott legalább egy éjszakát. A Budapestre tett utazások száma 18%-kal, 7,4 millió látogatásra nőtt az előző évhez képest.

2018-ban a több napra érkező külföldiek kétötöde látogatott el Budapestre
Fotó: KSH

A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák 59%-át a fővárosban, 13%-át a Balatonnál, 10%-át a Nyugat-Dunántúl turisztikai régióban regisztrálták.

A külföldi vendégéjszakák száma a Balatonnál és Nyugat-Dunántúlon az előző évihez hasonlóan alakult, a többi turisztikai régióban nőtt. A Budapestre látogató külföldi turisták 2,1%-kal több vendégéjszakát töltöttek el 2017-hez képest.

Az üzleti célú egyéb szálláshelyeken mindegyik turisztikai régióban nőtt a vendégforgalom. Öt régiót az átlagot meghaladó mértékű (18–26%-os), négyet egyszámjegyű bővülés jellemzett.

A Budapest−Közép-Dunavidék és a Balaton térsége voltak a legnépszerűbbek, ezekben a vendégéjszakák 38, illetve 23%-át regisztrálták 2018-ban.

Budapesten az I., az V., a VI. és a VII. kerület volt a legnépszerűbb
Fotó: pixabay.com

A külföldi vendégforgalomban Budapest a meghatározó, három vendégéjszakából kettőt a fővárosban töltöttek a külföldi vendégek. A budapesti külföldi vendégforgalom 80%-a az I., az V., a VI. és a VII. kerületben koncentrálódott.

A magyar vendégek az éjszakák közel egyharmadát töltötték a Balaton régióban, a második legkedveltebb régió az előző évhez hasonlóan Észak-Magyarország volt. A vendégéjszakában mért forgalom a Nyugat-Dunántúl kivételével mindegyik turisztikai régióban jelentősen bővült 2017-hez képest.

(Turizmus.com)