A lisszaboni ’We hate tourism’ (Utáljuk a turizmust) kezdeményezés alapítója szerint, tudnunk kell, hogyan utazunk és kik vagyunk utazóként.

 

Bruno Gomes, a We Hate Tourism kezdeményezés alapítója elmondta, hogy: „A nevünkkel ellentétben, mi nem utáljuk a turizmust, a turistákat vagy a városnéző buszokat. Ez csak figyelemfelkeltés. Azonban nem szeretnénk, ha nálunk is olyan állapotok lennének, mint Barcelonában vagy Velencében, ahol a civilek az utcára mennek tiltakozni a turisták ellen. De változtatni kell náluk és nálunk is. Tudnunk kell, hogyan utazunk és kik vagyunk utazóként.

A We Hate Tourism a hagyományos utazási irodákhoz hasonlóan szervez városnézést, a maguk szokatlan módján.

A kezdeményezés célja, hogy a portugál fővárosba látogatók a helyiek szemén át ismerjék meg a várost és a lehető legvalósabb képet kapják róla.

„Ezek a túrák úgy zajlanak, hogy találkozunk a kis, 5-6 fős csoporttal, beülünk valahová és beszélgetünk a tradíciókról, a helyiekről vagy arról amire éppen kíváncsiak. Ezután elmegyünk városnézésre, olyan helyekre is elvisszük őket, ahová a hagyományos túrák nem mennek. Például nem nappal nézzük meg a híres Pasteis de Belém cukrászdát, hanem este, mikor már ki van világítva és kevés az ember. De van hogy, csak a várost szeretnék felfedezni vagy csak a beszélgetni, a lényeg, hogy nincsenek korlátok szabadon, kényelmesen fedezhetik fel velünk a Lisszabont – mondta.

 

A fenntartható turizmus részeként a túrákból származó pénzeket a közösség építésére használják fel, többek között a gyermekeket és az időseket ingyenes túrákra viszik, utcákat, házakat újítanak fel és a közterületek takarítására is nagy hangsúlyt fektetnek.

Tavaly Lisszabont 5,6 millió turista látogatta és a 2017 első féléves adatok alapján a látogatók száma idén 12,4 százalékos növekedést mutat.

(forrás: The Independent)  

(Napi Turizmus)