Így vélekedik a Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége az idegenvezetői díjazásról szóló ajánlásról.

Szerkesztőségünk megkeresésére a szövetség az alábbi levelet jutatta el hozzánk:

“Szövetségünk a januári tisztújítás óta, külső szemlélődő számára talán láthatatlanul, de folyamatosan végzi mindennapi munkáját. Jelenleg épp az Év Idegenvezetője Díj meghirdetésén és lebonyolításán dolgozunk teljes gőzzel, várjuk a jelöléseket a legjobb idegenvezetőkre. A jelölőlap a Letölhető fájlok menüpontban, illetve ezen a linken érhető el.

Alapszabályunk szerint is elsődleges feladatunk tagtársaink munkához jutásának segítése, érdekeik védelme, továbbképzésük megszervezése. Ennek megfelelően a hozzánk fordulóknak biztosítjuk az idegenvezetői szolgáltatást több mint 30 nyelven, részt veszünk a BFTK által szervezett Fővárosi Turisztikai Kerekasztal tanácskozásain, turisztikai és vendéglátó szakmai konferenciákon, érdekvédelmi megbeszéléseken.

Örömmel olvastuk a Turizmus Online-on megjelent hírekben az idegenvezetők díjazására vonatkozó ajánlást. A MISZ már a megalakulása óta eltelt 28 éve küzd az idegenvezetők tisztességes díjazásáért minden lehetséges fórumon.

Abban a MISZ egyetért, hogy meg kell határozni konkrét minimum tarifákat az idegenvezetők munkadíjára ajánlás-képpen abból a célból, hogy a megbízók ne nyomhassák le az árat megalázóan alacsonyra. Természetesen bizonyos időközönként lehet, sőt kell is változtatni ezeken a tarifákon a kereslet-kínálat függvényében, de a piaci helyzetet figyelembe véve ismét olyan tarifákat kell rögzíteni, ami tükrözi az idegenvezető tudását, felkészültségét. A táblázatban foglalt árakat reálisnak tartjuk, a következő megszorításokkal:

1. a táblázatban szereplő árak a minimális árak, vannak olyan idegenvezetők, akik ennél 10-15%-kal többet várnak el, de a táblázat árait, mint minimumot, elfogadhatónak tartják.

  1. a táblázatban szereplő árakhoz természetesen időtartam megjelölés kell, hogy tartozzon: a félnapos városnézés 3-4 óra, az egész napos városnézés 6-8 óra, az esti vacsoraprogram max. 4 óra.

Ez a tarifa ajánlás feltételezi a magas szintű szaktudást és a több éves aktív idegenvezetői gyakorlatot. Kezdő kollegák bérezésére más ajánlatot kellene kidolgozni.

A MUISZ reagálására vonatkozó véleményünk az, hogy természetesen ajánlásról van szó, és nem fix tarifákról. Piacgazdaság lévén, nyilván az idegenvezető és az iroda megállapodásától függ a díjazás.

Ugyanakkor jó lenne tudomásul venni, hogy az az iroda, amelyik az ajánlott áron alul dolgoztat, kárt okoz az egész szakmának. Az idegenvezetőknek ugyanis meg kell tudniuk élni ebből a foglalkozásból. Ha nem tudnak megélni, ott fogják hagyni a szakmát, és nyilván a rátermettebbek, a jobbak fognak elmenni.

Nem érdemes tehát az alacsony tarifákat kikényszeríteni, mert a jó idegenvezetők száma így folyamatosan csökkenni fog, és az irodák egy idő után nem fogják tudni biztosítani az ígért színvonalat.

A MISZ a jövőben is kész együttműködni az idegenvezetők szervezeteivel az idegenvezetőket érintő nehézségek, gondok megoldása érdekében.

Caesar Éva,

a MISZ elnöke”

(forrás: Turizmus Online)

 

(NapiTurizmus)