Dubaj a világ legnagyobb repülőterét tervezi

Sky Travel | 2024.04.30 | Hírek

2023-ban a dubai nemzetközi repülőtér 86,9 millió utast fogadott. Az előrejelzések szerint az utasforgalom minden idők csúcsához közelít az idén, ami rávilágít arra, hogy terjeszkedni kell.

A 260 millió utas befogadására tervezett légikikötőjéről Dubai uralkodója, Mohammed bin Rashid Al Maktoum sejk azt mondta: „Dubai lesz a világ repülőtere, kikötője, városi csomópontja és az új globális központja”

A projekt várhatóan 128 milliárd dirhamba (35 milliárd dollár) kerül.

Vasárnap megerősítették azt is, hogy az emírség a következő 10 éven belül áthelyezi repülőtéri tevékenységét a jelenlegi Dubai nemzetközi repülőtérről az Al Maktoum nemzetközi repülőtérre.

Az Emírség régóta gondolkodik a jelenleg másodlagos légikikötőként használt Dubai World Central fejlesztésében, de az első ütem eredetileg 2025-re tervezett átadását az évtized végére halasztották 2018-ban, az akkori tervektől jelentősen eltérő fejlesztési projekt jóváhagyására és a véglegesnek tűnő építészeti tervekig pedig mostanáig kellett várni.- derül ki az airportal.hu cikkéből. Mint írják, Paul Griffiths, a dubaji légikikötőket üzemeltető vállalat vezetője ez alkalomból elmondta: egy olyan modern repülőtér létre hozása a cél, amely gyors, kényelmes, magas minőségű szolgáltatást és 21. századi élményt nyújt az utasoknak.

A hivatalos közlemény szerint a repülőtér utascsarnokához 400 beszállókapu tartozik majd és öt párhuzamos kifutópályával rendelkezne.

Az Airportal szerint a teljes kiépítettségében öt párhuzamos futópályával rendelkező, 70 négyzetkilométeres területen elterülő légikikötő ötször akkora lesz, mint a jelenlegi dubaji (DXB) repülőtér, és fokozatosan át is veszi majd annak teljes forgalmát a jövőben.

(Forrás: Turizmusonline.hu)

Vissza a hírekhez