Gondolnák, hogy sok amerikai elsősorban azért keresi fel a gondolák városát, mert kedvenc írója hajdani törzshelyeit akarja meglátogatni? Hemingway Velence imázsát erősíti.

Korábban történt

Bár a gondolák városa nem szorul rá, hogy újabb és újabb attrakciókkal népszerűsítsék, sőt, legszívesebben szigorúbban korlátoznák a turisták beáramlását, az ellen nem nagyon tiltakozhatnak, ha újabb és újabb attrakciók miatt érkeznek ide a látogatók. Hemingway ugyanis imádta Velencét, az amerikaiak pedig el akarnak zarándokolni az író kedvenc helyeire.

Ma több utazási iroda emlékezteti erre a tényre utasait és elviszi azokra a helyekre, ahol annak idején a nagy macsó járt és alkotott – számol be róla a vagabond.se svéd turisztikai magazin.  Ahhoz, hogy szeressék, nem kell persze amerikainak lenni: Hemingway talán a legnépszerűbb és legtöbb nyelvre lefordított író, és szinte mindenki kedveli legalább egy-egy regényét, aki pacifista, az a Búcsú a fegyverektőlt, aki a romantikát szereti az megint másikat, férfiak és a nők egyaránt találnak benne szívhez szóló, emlékezetes részeket, ahogy a cikk szerzője fogalmaz.

Velence egyike volt a szerző törzshelyeinek a múlt század negyvenes éveinek végén. Az amerikai turisták pedig meg akarják nézni, hol is van, és hogy néz ki a Harry Bar, meg akarják kóstolni a Bellinit, a Valpolicellát, vagy inni egy csésze kávét a Gritti Palace-ben, és elmennek a Grand Canal-ba, ahol egy ideig az író lakott.

(Turizmus Panoráma Bulletin )