Tilos fotót készíteni egy kis svájci faluban, Bergünben: a község így akarja elkerülni, hogy boldogtalanok legyenek azok, akik nem lehetnek épp a festői környezetben.

 

Bár valójában egy jól átgondolt reklámkampány része, a tilalom valódi – közölte kedden az 500 lelket számláló település, ahol egy hétfő esti gyűlésen döntöttek az új szabályról.

Tudományosan bizonyított tény, hogy a nyaralásokon készült szép képek boldogtalanná teszik a közösségi média azon felhasználóit, akik éppen nem tartózkodnak az adott helyen. Bergünben fokozottan fennáll ez a veszély, mert az 1400 méteres tengerszint feletti magasságban, az Albula folyó völgyében fekvő falu különösen festői környezetben fekszik – írta közleményében a falu vezetése.

„Nem szeretnénk a községen kívül lévőket fotókkal elszomorítani, ezért meghívjuk őket, hogy inkább személyesen látogassanak el Bergünbe” – idézi a közlemény Peter Nicolayt, a község vezetőjét.

A törvényt be is tartatják Bergünben: aki az előírásba ütköző cselekedetet hajt végre, annak öt frank (1400 forint) pénzbüntetéssel kell számolnia. A pénzt teljes mértékben az Albula-völgy védelmére fordítják.

A sajtó kérésére sem küldenek a faluról és a környékről készült fotót, Twitter-, Instagram- és Facebook-oldalukról is eltávolították a felvételeket, hamarosan a honlapjukról is eltűnnek a képek.

(forrás: Magyar Nemzet, MTI)

 

(Napi Turizmus)