Szlovéniában és Horvátországban hétfőn komoly közlekedési fennakadásokat okozott a hóesés és hófúvás, országszerte több baleset is történt.

Szlovéniában az erős széllökések és a rendkívüli időjárás miatt ideiglenesen lezárták a koperi kikötőt.
Az egész országban fagypont alatt volt a hőmérséklet, a leghidegebb a Júliai-Alpokban, Kredarican volt, mínusz 27 fok.

A tengermelléken a legalacsonyabb hőfokot, mínusz 7 fokot, Portorozban mutatta a hőmérő, Mariborban mínusz 11, Ljubljanában mínusz 9, Muraszombatban (Murska Sobota) mínusz 12 fokot mértek.

A havazás és az erős széllökések miatt több helyen leállították a forgalmat az országban.
Szlovéniában 1956-ban jegyezték az eddigi hidegrekordot, mínusz 34,5 fokot. 1996-ban ugyanakkor egymást követő 37 napon keresztül volt a hőmérséklet fagypont alatt.

Horvátországban a hófúvások miatt leállították a Horvátország belsejéből Dalmácia felé irányuló kamionforgalmat, s a tengerparti térség egyes útjait a viharos erejű szél miatt a személygépkocsik számára is lezárták.
A legtöbb tengerparti városban is fagypont alatti hőmérsékletet mutatott a hőmérő.

Esik a hó az ország belsejében, Isztriában, a Kvarner-öbölben, Dalmáciában és a szigeteken is. A közép-dalmáciai Sibenikhez közeli Tisnóban befagyott a tenger.

A legtöbb hó, 230 centiméter, hétfőre virradóra a Velebit Nemzeti Parkban esett, a Plitvicei-tavakat reggelre 118, a Zágráb melletti Medvednica-hegységet pedig 100 centiméteres új hótakaró fedte.

A rossz útviszonyok miatt a hegyvidéki Gorski Kotarban frontálisan ütközött egy autóbusz és egy kamion. Tizennégyen súlyosan megsérültek, a két sofőrt életveszélyes állapotban szállították el a helyszínről a mentők.

(forrás: MTI)

(Napi Turizmus)