Nyolcvannyolc éves korában elhunyt Thaiföld királya. A gyász miatt visszafogott viselkedést kérnek az országba látogató turistáktól.

Kapcsolódó cikkek

Az ázsiai ország királyi palotája csütörtökön közölte, hogy meghalt Bhumibol Aduljadedzs (IX. Ráma) thai uralkodó 88 éves korában, ő volt a világon a leghosszabb ideje trónon lévő uralkodó.

Magyarország kormánya részvétét fejezi ki a thaiföldi uralkodói családnak és Thaiföld népének. A magyar külgazdasági és külügyminiszter, Szijjártó Péter hangsúlyozta: a thaiföldi uralkodó stabilitást adott az országnak. Remélhetőleg az utódlási folyamat zökkenőmentesen zajlik, és így Thaiföld stabilitása a jövőben is fennmarad – fogalmazott közleményében a külügyminiszter.

Thaiföld miniszterelnöke bejelentette: egyéves gyászt hirdettek a thai uralkodó halála miatt. A kormányfő szerint az elhunyt királyt annak egyetlen fia, a 64 éves Maha Vadzsiralongkorn koronaherceg követi majd a trónon.

A gyászidőszakkal kapcsolatos tudnivalókról közleményt adott ki a Thai Turisztikai Hivatal, amelyben kiemelik, hogy változatlanul várják a turistákat. Ugyanakkor arra kérik a látogatókat, hogy mivel a helyiek közül sokan fekete vagy fehér ruházatot viselnek a gyász jeleként, ezért nyilvános helyeken ők is igyekezzek visszafogott színvilágú és szabású ruházatott hordani üdülésük során. Kérik a látogatókat, hogy tartózkodjanak a tiszteletlen viselkedéstől.

A turisztikai attrakciók nyitva tartanak, kivétel a Wat Phra Kaeo (Temple of the Emerald Buddha) és a Grand Palace, mivel ezen a két helyszínen zajlik a temetési szertartás. A kormányzat arra kérte a bárok és éjszakai klubok tulajdonosait, fontolják meg, hogy a temetés ideje alatt kinyitnak-e. Az ezzel kapcsolatos döntést a tulajdonosoknak kell meghozniuk.

A legtöbb hagyományos és kulturális esemény ugyanúgy megrendezésre kerül, bár az ünnepségek során igyekeznek majd tiszteletet adni az elhunyt uralkodónak.

A közlekedési eszközök, bankok, kórházak és más közintézmények a megszokott rend szerint működnek. Az országban fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be a helyi lakosság és a turisták érdekében.

(Napi Turizmus )