Gozo, a legendák és filmsztárok szigete

Málta testvérszigetén, mintha megállt volna az idő. Gozo a csend, a béke és a nyugalom szigete.

Korábban történt

Dimbes-dombos tájait, rejtett öblök, hatalmas barokk templomok, apró falvak, bájos, szépen rendbehozott farmházak teszik igazán változatossá. Történelme tele van színes legendákkal, nagy csatákkal és komoly építkezésekkel. A sziget beceneve is egy legendából ered. A helyiek még ma is sokszor Kalüpszó szigetnek hívják, ahol a legenda szerint Odüsszeuszt fogva tartotta.

Ahogy Málta történelmét úgy Gozoét is sok civilizáció, hódító alakította. Az első „telepesek” i.e. 3600 már komoly építkezésekbe kezdtek. Xaghra városa mellett található az a Ggantija-temple néven ismert világörökségi helyszín, amit a tudósok a világ legrégebbi, szabadon álló, ember alkotta építményének tartanak.

Gozo nyugalma és érintetlensége sok kirándulót, sziklamászót, búvárt és nem kevés biciklist vonz a szigetre. A forgalomtól mentes partmenti ösvények kalandos útvonalakat és pazar látványt tartogatnak az aktív sportok szerelmeseinek. A sziget gasztronómiája is egy kicsit más, mint Máltán. A főleg mezőgazdasággal foglalkozó helybéliek nagyon büszkék a gozoi kecske sajtra, aszalt paradicsomra és a különleges mézre.

Az aprócska szigetet számos filmes produkció is felfedezte már magának. A Trója, a Trónok harca, a Tengernél számos képkockáján visszaköszön Gozo magával ragadó látványa.

(turizmus.com)