Futurisztikus látványtervek az új lengyel gigareptérről

Szerző: Vámos Éva

Forrás: turizmus.com

Európa legnagyobb zöldmezős beruházása keretében hatalmas multimodális közlekedési csomópont épül Varsó közelében. A beruházók ismert brit építészirodákat kértek fel a létesítmény terveinek elkészítésére. Mutatjuk a látványterveket és az elképzeléseket.

Korábban történt

A Szolidaritás Közlekedési Csomópont (Solidarity Transport Hub, STH) Varsó és Łódź között épül, és a légi, a vasúti és a közúti útvonalakat fonja egybe.

A csomópont része lesz a Szolidaritás repülőtér, amely 3 ezer hektárnyi területen fekszik majd Varsótól 37 kilométerre nyugatra. Becslések szerint már az első időszakban évi 45 millió utas fordulna meg a létesítményben.

Az egyik terv, aminek egyes elemei meg is valósulhatnak
Fotó: STH

Az STH vasúti beruházást is magában foglal, ami lehetővé teszi, hogy Varsóból maximum 2,5 óra alatt elérhetőek legyenek a legnagyobb lengyel városok. A kizárólag állami tulajdonban lévő STH 150 ezer embernek ad majd munkát.A létesítmény közelében építenek egy reptéri várost is, ahol vásárok, kongresszusi és konferencia-központ, valamint irodák kapnak helyet.Áprilisban elkezdődött egy konzultáció az ágazat kulcsszereplői között. Az első találkozón hatvannál is több olyan cég vett részt, amely valamilyen módon az STH-val fog dolgozni, és négyszáznál is több megjegyzés, illetve javaslat hangzott el. Ezt a találkozót követte az építészirodák felkérése a tervek elkészítésére.

Ezzel egyidőben az STH felvette a kapcsolatot a IATA-val, és létrehozta a Repülőtér Konzultációs Bizottságot, amely július 18-án ülésezik először Varsóban. Az ülésre a IATA meghívta az összes érintett légitársaságot, köztük számos low cost és cargo fuvarozót.

2019 és 2020 fordulóján kiválasztanak egy stratégiai-technikai tanácsadót, és véglegesítik a reptér terveit. Ebben vázolják fel az építkezés egyes lépéseit a határidőkkel és azt az üzleti modellt, amelyben az új reptér működni fog.

(Turizmus.com)