Így próbálják magukat a szállások újragondolni  újranyitás idején.

 

A New York Times körbejárta, hogyan próbálják újragondolni magukat az európai hostelek. A WYSE Travel Confederation tanulmánya szerint világszerte közel 100 millió utazó száll meg évente ilyen szálláshelyeken, főleg európaiak, ausztrálok és kanadaiak, közli a NYT cikkét a forbes.hu portál.

Az amerikai turisták Európa teljes turisztikai piacának 18 százalékát teszik ki. Az Európai Unió utazási korlátozásai miatt a hostelek az ő hiányukat is megérzik. A fiatal hátizsákos utazók, egyetemisták és egyedülállók preferált szálláshelyei így próbálnak alkalmazkodni az új társadalmi és gazdasági feltételekhez.

Nő a belföldi piac

A hostelek vendégeinek túlnyomó részét eddig külföldi utazók tették ki. Most a szállásadók igyekszenek a belföldiek számára is vonzóvá tenni a szolgáltatásaikat. A római The Beehive vendégeinek eddig csak 5 százaléka volt olasz, de ők is mindig csak egyágyas szobákat foglaltak.

Átstrukturálás

A zágrábi Swanky Mint Hostel teljes kapacitással 90 utazót tud egyszerre elszállásolni 15– 20 ágyas szobákban, ahol a vendégnek lehetőségük van ismerkedni, közös programokat szervezni és együtt bulizni. Ez a koncepció most átalakult. Az első vendégeket igyekeztek minél több szobában egymástól minél távolabb elhelyezni, de a jövőben kevesebb férőhelyes, zsúfoltságtól mentes irányba kell elmozdulniuk. A személyzet maszkot mindig, kesztyűt az ételek kiszolgálásakor visel.

Menő a hosszú távú kiadás

Amíg nem indul be a turizmus és bőven van szabad kapacitásuk, a hostelek az egy- vagy kétszemélyes szobáikat az eddigi néhány nap helyett hosszabb távra, több hónapra is kiadhatják. Ezzel kicsit ellensúlyozni tudják a bevételkiesést. A római The Beehive most egy-két naponta fogad új vendéget a korábbi napi 50 vendég helyett.

Maszk, kézfertőtlenítő, távolságtartás

Mint a legtöbb vendéglátó- és szálláshely a hostelek is lépten nyomon kézfertőtlenítőt helyeznek ki, igyekeznek minél többször tisztítani a tereiket. A 800 férőhelyes amszterdami Clinknoord Hostel saját bárjában, kávézójában és tánctermében a távolságtartásra figyelmeztető matricákat elhelyeztek el. A római The Yellow Hostelben meghatározzák az egyszerre a közösségi terekben tartózkodók maximális számát, a konyhába például csak hárman mehetnek be.

(forrás: Forbes Magyarország)
(forás: Napi Turizmus)