Öt éve nem tapasztalt algásodás okoz gondokat a Fekete-tenger romániai strandjain, állítja a Dobrudzsa-Tengerpart Vízügyi Hivatal (ABADAL), amely alig győzi a takarítást. Javában zajlik a nyári szezon, de idén már 20 ezer tonnát szedtek össze csak a  szabadstrandokról, a koncesszióba kiadott 326 strandrész takarítása a bérlő feladata.

Kapcsolódó cikkek

A május 1-jei szezonkezdésre a vízügyi hivatal tisztán adta át teljes üdülőrészt Navodari és Vama Veche között, ám nem mindegyik bérlő gondoskodik a moszatok összegyűjtéséről, ezért az ABADAL már kb. 15 ezer eurónak megfelelő büntetést szabott ki. A húsz ekével és félszáz munkással csak éjszaka dolgozó hivatal külön gondja, hogy Navodari környékén 54 strandszakaszra a bérlő nem újította meg a szerződést, ráadásul a lemondott részeket takarítatlanul adta át, amiért külön büntetést kell kifizetniük. Csak innen a hivatal 600 tonna szemetet, moszatot szállított el a Costinestin működő öko-hulladéktárolóba. A kezelő nélkül maradt strandszakaszt most ismét árverésre bocsátották, új tulajdonosok veszik át.

A rendkívüli algásodás megoldhatatlan feladat elé állította az ABADAL-t, amelynek nincs elegendő gépe, alkalmazottja a takarításhoz, ugyanakkor a koncessziós részeken is kötelesek segíteni, amennyiben a bérlő fölött szintén átcsapnak a hullámok.

Tavaly az egész szezonban gyűjtöttek 20 ezer tonnát, a rekord pedig öt éve volt, amikor a mennyiség elérte a 47 ezer tonnát. A maga 9500 tonnájával 2013 laza esztendőnek számított.

Az algásodás miatt szakmai berkekben ismét megújult a vita, hogy jó döntés volt-e a strandok felszeletelése, koncesszióba adása, s nem előnyösebb-e az egységes állami adminisztrálás.

(Napi Turizmus )