Az ötvenedik Virágkarneválban és közel száz kísérő rendezvényében gyönyörködhetnek az érdeklődők augusztus 13-21. között, a virágkarneváli héten Debrecenben.

A Debreceni Népi Együttes táncosai és a Bürkös Zenekar vezette be a virágkarneváli hétről szóló sajtótájékoztatót Debrecenben, a nagyerdei Régi Vigadóban. A gyermekeknek szóló Galiba gyermekfesztivált – Junior virágkarnevált, a Lurkó liget programjait, az épületvetítést, a virágos kerékpáros felvonulást, a Cseh sörkert rendezvényeit, és az iskolaszer adománygyűjtő akciót ismertették a szervezők.

Épületvetítés

A 3D mappingnak nevezett épületvetítés augusztus 18-19-én, este 9 órától éjfélig tart. A Debreceni Egyetem főépületének homlokzatára vetít Bordos Zsolt három dimenzióban. Mint Széles Diána Debrecen turisztikáért felelős alpolgármestere elmondta, a legkorszerűbb technológiával dolgozik a művész, szinte megmozdulnak a képek, olyan élethűek lesznek. Ezzel új elem kerül a karnevál programjába, mely egy új rendezvénnyé is válhat – tette hozzá az alpolgármester.

Kerékpáros felvonulás

Mint korábbi cikkünkben megírtuk, a Virágkarnevál eredete karitatív okokra is visszavezethető. A kezdetek óta eltelt száz év, Debrecenben azóta kerékpárutak épültek, és egyre több a kerékpáros. Ők augusztus 20-án reggel 7-kor kerékpáros felvonulással nyitják a Virágkarnevált. A 2009-ben elkezdett, azóta hagyománnyá vált virággal díszített biciklis menetet velocipédek vezetik. Az óriási kétkerekűeket ki is lehet próbálni. A biciklis felvonuláshoz bárki csatalakozhat, aki virágokkal díszíti a kerékpárját. Jelentkezni lehet a helyi Tourinform irodában – ismertette Darin-Séllei Lívia a Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület debreceni irodavezetője.

Virágkocsi kompozíciók, Karneváléj

A kerékpáros megnyitó után a virágkocsi kompozíciók vonulnak végig a városon az alkotásokat kísérő hazai és külföldi zenei és táncegyüttesek kíséretében. A látványos rendezvény délután egy órától virágkocsi-kiállítással és folklórfesztivállal folytatódik a Nagyerdei Stadionban. Délután négy órakor kezdődik a Nagyerdőn a Karneváli fieszta. Este örömünneppel, Karneváléjjel folytatódik a programsorozat a Nagyerdei Stadionban. Mintegy 2000 fellépő közreműködik az aréna show-ban – ismertette az alpolgármester. Fellép a könnyűzenei világ színe-java, új előadókkal csendülnek fel a táncdalfesztiválok slágerei, fellép Falausi Mariann, Freddie, a Fricska táncegyüttes, Haja Zsolt, Horányi Juli, Janza Kata, Kamarás Iván, Klem Viktor, Muri Enikő, Radics Gigi, Stolhl András, a Talamba Ütőegyüttes. A show-t Böhm György rendezi.

Százféle sör

Az V. Debreceni Cseh Sörkert szintén augusztus 13-21-ig tartja nyitva kapuit – mondta Martin Imre vendéglős, főszervező. Huszonöt sörgyár több mint százfajta sörét tizenkilenc zenekar játéka mellett lehet kóstolni a Nagyerdei parkban. Bohumil Hrabal söre is ott lesz a kínálat között, és cseh receptek alapján készült magyar kézműves sörök is kaphatók majd. Konyhák is kínálják ételeiket, és kézműves piac is lesz. A gyermekek játszótéren múlathatják az időt.

Iskolaszer adománygyűjtés

A Magyar Református Szeretetszolgálat segíteni szeretne a nehéz helyzetű családoknak, ezért kárpát-medencei iskolaszer adománygyűjtési akciót rendez. A „Töltsük meg együtt az üres iskolatáskákat” nevű karitatív akcióhoz jó állapotban lévő iskolatáskákat, tolltartókat, vonalzókat, füzeteket, zsírkrétákat stb. vár a szolgálat az ország 21 gyűjtőpontján – tudtuk meg Balogh Barnabástól a szolgálat lelkész-igazgatójától. Debrecenben a nagyerdei Békás tónál lesz a gyűjtőpont augusztus 13-18-ig, valamint a szolgálat Füvészkert utca 4. szám alatti épület portáján is le lehet adni az adományoakt augusztus 31-ig. Az országos gyűjtőpontokról ide kattintva lehet tájékozódni.

Gyermekfesztivál

A gyermekprogramok augusztus szintén a fesztiválhéten zajlanak. Gyermekszínházi és bábszínházi előadások, koncertek várják a kicsiket augusztus 13-tól. A Galiba Gyermekfesztiválra-Junior Virágkarneválra augusztus 18-án kerül sor a Kossuth téren. Ötven résztvevője között óvodák, iskolák egyesületek, csoportok vesznek részt. A Galibáról, Schwajda György Lúdas Matyi átiratában szereplő libáról elnevezett rendezvény a Virágkarnevál utánpótlásáról gondoskodik. A 2012 óta megrendezett ifjúsági karneválra a jelentkező közösségek saját kezűleg készítik a mesehősöket bemutató virágkocsijaikat. Az alkotásokat – csakúgy, mint a felnőttek által készített virágkocsikat – zsűri értékeli. A program díszvendégei Kárász Eszter énekesnő, és Varró Dániel költő, műfordító. A vendégek gyermekeikkel együtt vesznek részt a rendezvényen – sorolta Gábor-Tóth Ildikó, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. kulturális menedzsere.

Császi Erzsébet
a szerző cikkei

(Napi Turizmus)