Az európai városok marketing szövetsége, a European Cities Marketing (ECM) nyilvánosságra hozta a tavalyi évre vonatkozó statisztikáit a soron következő European Cities Benchmarking Report előztetes adatai alapján. A felmérés 65 város 456,9 millió vendégéjszakáját vizsgálta.

Kapcsolódó cikkek

2017-ben 7,7 százalékos gyarapodást mértek a városlátogató turizmusban az öreg kontinensen. A belföldi piac 5,2, a nemzetközi piac 9,2 százalékkal bővült. “A jó eredmény hátterében többek között a tengerentúli piacok, jellemzően a BRIC országok (Brazília, Oroszország, India és Kína) erős gazdasági növekedése áll, valamint az, hogy a turisták gyorsan és rugalmasan alkalmazkodtak a növekvő terrorveszélyhez, hiszen 2016-ban még a terrorakciók okozta távolmaradás illetve a további terrorakcióktól való félelem miatt megcsappant utazási kedv jellemezte a piacot. A terrortól sújtott London és Párizs esete is ezt bizonyítja, ezekben a városokban ugyanis jelentős növekedést regisztáltak – mondta a közleménybe Dieter Hardt-Stremayr az ACM elnöke. A szakember azt is kiemelte, hogy a tendenciából az is kitűnik, hogy a városlátogatás ma már nem egy opció, hanem sokkal inkább megkerülhetetlen eleme az éves turistáskodásunknak – adta hírül a traveldailynews.

Az összes vendégéjszakák száma alapján történő besorolásban ugyanazok a városok szerepeltek az első 10-ben mint tavaly, annyi változás történt, hogy Madrid átvette Barcelonától az ötödik helyet, mivel a katalán főváros vendégforgalma némileg (-1,9 %) visszaesett a népszavazást övező indulatok miatt, Madrid viszont 6,4 százalékot javított. A dobogón továbbra is London, Párizs és Berlin állnak. Az első kettő komoly  7,6 és 7,5 százalékos növekedést produkált, Berlinben főként az Air Berlin diszkont légitársaság bedőlése miatt azonban csak kis mértékben, 0,3 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma. München, Amszterdam és Prága mutattak még kiugró növekedést: +11,7% +11,2% és +7,5%.

A nemzetközi vendégéjszakák számát tekintve is a tavalyi évivel megegyező a rangsor, amelyet London, Párizs és Róma vezetnek. A top 10 európai városban átlagosan 6 százalékkal több nemzetközi vendégéjszakát töltöttek el. Egy változás van: itt Prága vette át a negyedik helyet Barcelonától. Berlin és Barcelona adatai egyaránt 1,3 százalékkal estek a már említett okok miatt. Amszterdam, Madrid és Párizs mutatta a legmagasabb, kétszámjegyű növekedést: +11,6%, +11,4%, +11,1%. London a maga 7,9 százalékával is jól teljesített, akárcsak a 10. helyen álló Budapest, az átlagon felüli, mintegy 7 százalékos bővüléssel.

Az európai városok küldőpiacának 30 százalékát az USA, Németország és az Egyesült Királyság adja. A küldőpiacok közül Oroszország kiugróan magas, 27,3 százalékos növekedést produkált, őt követi Kína, 17,3 és az Egyesült Államok 15,5 százalékos emelkedéssel, valamint  az átmeneti visszaesés után Japán is újra visszatért a  városlátogatás frontjára 6,2 százalékos bővüléssel. Oroszországból és Japánból egyébként 2015 óta kevesebben jöttek. Tavaly az olaszok utaztak kevesebbet  3,4 százalékkal, ahogyan a spanyolok (-0,4%) is.

(forrás: Turizmus Online)

(Napi Turizmus)