Csúcsokat döntött a külföldi turisták száma Spanyolországban, az év első nyolc hónapjában 52,5 millióan látogattak a dél-európai országba – közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) pénteken.

Kapcsolódó cikkek

Az adatok szerint ebben az időszakban 10,1 százalékkal többen utaztak külföldről Spanyolországba, mint 2015 ugyanezen időszakában.

A legtöbben, 12,4 millióan, az Egyesült Királyságból érkeztek, 8,3 millióan Franciaországból, 7,6 millióan Németországból választották úti célnak a dél-európai országot.

A turisták számára továbbra is Katalónia a legvonzóbb, az autonóm közösség 12,5 millió látogatót fogadott augusztus végéig. A Baleári-szigetekre 9,6 millióan, a Kanári-szigetekre 8,6 millióan utaztak.

A statisztikai hivatal jelentésben beszámolt arról is, hogy csak augusztusban a beutazó külföldi turisták száma 10,1 millió volt, ami 5,8 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Áldás vagy átok a sok turista?

A Turizmus Online-on nemrég számoltunk be arról, hogy bár a helyi turizmusipar jelentősen profitál abból, hogy az eddiginél is több turista keresi fel Spanyolországot, a helyi lakosok már nem örülnek ennek ennyire.

Az utóbbi időben például Palma de Mallorca történelmi épületeit lepték el olyan graffitik, amelyeken azt írják: „Turisták, menjetek haza! Bevándorlók, üdvözlünk titeket!” vagy „Turista: te vagy a terrorista”. De már tüntetések is voltak az országon belül, például a barcelonai Sagrada Familiánál a mindennapos turistaözön miatt, vagy a tengerparton részegen randalírozó látogatók és a megnövekedett számú – turisztikai célú – illegális lakáskiadók ellen felszólalva.

Spanyolországban idén 67 millió turista látogatására számítanak, ami jóval több, mint az ország teljes, 47 milliós lakossága. A legtöbben Nagy-Britanniából érkeznek (körülbelül 15 millióan), őket követik a franciák és a németek.

Bár sokan a turisták ellen vannak, mások üdvözlik a látogatókat, mondván, a turizmus teszi ki az ország gazdaságának jelentős részét. Volt, aki azonban azt nyilatkozta a külföldi sajtónak, hogy nem kellene hagyni, hogy a turizmus legyen a legfontosabb gazdasági ágazat, hiszen nagy bajban lennének, ha az utazási szokások megváltoznának, vagyis ebben a formában ez nem egy fenntartható növekedési koncepció.

(forrás: Turizmus Online / MTI)

(Napi Turizmus )