Forrás: Insider

A korábban feledésbe merült, közel öt kilométer hosszú náci üdülő Rügen szigetén 2013-ban új lehetőséget kapott. Mutatjuk a látványterveket, történelmi múlttal fűszerve.

Három évvel Lengyelország 1939-es megszállása előtt, Adolf Hitler parancsba adta a világ legnagyobb üdülőjének megépítését. A több mint 20 ezer fő befogadására képes Prora célja az lett volna, hogy az elfáradt német munkások Rügen szigetének tengerpartján pihenhessék ki magukat.

Ez volt a Gestapo mézesmadzaga – mondta Roger Moorhouse történész és idegenvezető az angol Business Insidernek. Többek között ezzel akarták Hitler oldalára csábítani az embereket. Kitört azonban a második világháború, az építkezés pedig leállt – egészen mostanáig. 1936–39 között több mint 9000 munkás felhúzott egy több mint négy kilométer hosszú épületet. „Kőből épült megalománia” – véleményezte Moorhouse.

Azonban a világháború kitörésével a Harmadik Birodalom elindult pusztító útjára, Prora pedig a feledésbe merült. Egy kongó épület maradt csupán, egy elbukott náci álom, amely évtizedes hanyatlásra ítéltetett…

… egészen 2013-ig, amikor a német Metropole Marketing ingatlanvállalkozás megvásárolta a Prora felújításának jogát, és luxus nyaralókat, valamint lakásokat magába foglaló komplexum építésébe kezdett.

Az új lakások a nyolc blokk nagy részét elfoglalják majd, két területre bontva az épületet: Prora Solitaire Home és Prora Solitaire Hotel Apartments and Spa. A Metropole várhatóan 2022-re végez teljeskörűen a munkálatokkal, addig is mind a nyaralók, mind a lakások elérhetőek az érdeklődők számára. A lakások 2016 nyara óta megvásárolhatók –108 és 196 millió forint közötti áron. Az ár attól függ, mekkora térre van igény.

A tengerre néző lakások lenyűgöző panorámát kínálnak a Balti-tengerre.

A tervek ugyanúgy elbukhatnak, mint első alkalommal. Ugyanakkor lehet, hogy sikerül egy olyan helyet kialakítani, ahol a náci megszállás a történelem homályába veszhet.

(Forrás: Turizmus Panoráma Bulletin)