Éjszakai repülési tilalom

(Napi Turizmus)

Augusztustól bevezetik az éjszakai repülési tilalmat Budapest felett éjfél és hajnali öt óra között. A mélyalvási időszakban tervezetten nem szállhatnak majd fel és le repülőgépek a Liszt Ferenc-repülőtéren. Az erről szóló megállapodást Tarlós István főpolgármester és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelentette be kedden sajtótájékoztatón.

Kapcsolódó cikkek

A Légiközlekedési és Repülőgépipari Tanács ülése után tartott sajtótájékoztatón Tarlós István azt mondta: a miniszter ígérete szerint augusztustól “biztosan működik” majd az éjszakai repülési tilalom. Ugyanakkor lehetnek rendkívüli helyzetek, amikor abban az időszakban is leszállási lehetőséget kell majd biztosítani repülőgépeknek – mutatott rá. Palkovics László közölte, hogy szankcióként zajvédelmi díjat vezetnek majd be, valamint az érintett lakosság számára újból meghirdetik az ablakszigetelési programot.

Palkovics László közölte, hogy szankcióként zajvédelmi díjat vezetnek majd be, valamint az érintett lakosság számára újból meghirdetik az ablakszigetelési programot.

A szóban forgó éjjeli időszakról tudni kell, hogy jelenleg is minimális forgalommal kellene bírnia az érvényes jogszabály szerint: éjféltől hajnali 5-ig csak 6 gépmozgás engedélyezett, a főpolgármester szerint viszont a késések miatt sokszor a valóságban ez jóval többre sikerül.

A Főpolgármester februárban beszélt először az éjszakai repülési tilalom bevezetéséről. Egyelőre az nem ismert, hogy a bejelentés következményeként a szabályok hogyan módosulnak, ahogy az sem, hogy mi tartozik majd a kivételek, vagyis ahogy írják a rendkívüli helyzetek körébe. Felmerült az is, hogy esetleg vidékre költöztetnék a fapadosokat, de ez valószínűleg nem valósul meg.

(forrás: MTI, Index, AIRportal.hu)

 

a ‘közlekedés’ rovat további cikkei