Egyre veszélyesebb a helyzet Balin és Ambae-szigetén

Több ezer embert evakuáltak az indonéziai Balin és a vanuatui Ambae-szigeten, mivel két vulkán is közel áll a kitöréshez a térségben.

Kapcsolódó cikkek

Ahogy mi is beszámoltunk róla, eddig több mint 120 ezren menekültek el a kitörni készülő Agung vulkán környékéről a népszerű indonéz turistaparadicsomban. Mostanra azonban az Agung vulkán térségéből teljes egészében evakuálják a lakosságot, menedékházakba viszik őket.

Bali mellett a Vanuatuihoz tartozó Ambae szigeten is megkezdték az evakuálást, ugyanis „egyre aktívabb” a közelben fekvő Manaro vulkán. A sziget vezetői úgy döntöttek, hogy nem kockáztatnak és az egész lakosságot evakuálják a szigetről.

A nagyjából 400 négyzetkilométeres Ambae szigetén körülbelül 11 ezer ember él, többségük eddig a sziget más részein keresett menedéket.

A kormány reményei szerint a kitelepítés egy hétig fog tartani. Egyelőre a szakértők sem tudják megmondani mi várható a tűzhányóval. Ambaén utoljára 2005-ben volt vulkánkitörés.

Balin készülnek arra is, hogy esetleg le kell zárni a repülőteret. A közlekedési minisztérium jelezte: 100 busz vár arra, hogy elszállítsa a turistákat, ha a vulkáni tevékenység miatt le kell zárni a denpasari nemzetközi repülőteret. Az indonéziai kormány elmondta: előfordulhat, hogy szükség esetén egyes járatokat elterelnek vagy visszafordítanak.

Mindkét vulkán az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrű mentén fekszik, ahol a törésvonalak miatt rengeteg az aktív tűzhányó.

 

(napi turimus)