Folyamatosan veszít értékéből az angol font, ez kihat a britek utazási kedvére is. A magyarországi brit beutazóforgalom nem csökken, de a kereslet átrendeződése várható.

Nagy-Britanniában a repülőtéri pénzváltók már egy eurónál is kevesebbet adnak egy fontért. Az independent szerint a font további gyengülése árthat a brit kiutazó turizmusnak A lap beszámolója szerint nyolc éve nem volt olyan alacsony a hivatalos font/euró átváltási árfolyam, mint a napokban, amikor a font középárfolyama 1,08 eurót tett ki. Ennél az árfolyamnál jóval kevesebbet adnak a reptéri pénzváltók, náluk már egy eurót sem ér egy font. Van, ahol csak 87 centet adnak egy fontért. A font árfolyama folyamatosan esik tavaly június óta, amióta a britek többsége megszavazta a Brexitet, vagyis az Európai Unióból való kilépést.

Az UniCredit bank elemzői szerint „nem várható az euró árfolyamnövekedésének lassulása a közeljövőben”. A Morgan Stanley stratégái szerint a font gyengesége ugyanakkor „immár nem inspirálja arra a külföldi vásárlókat, hogy belépjenek a piacra.” Mi több, azt javasolják ügyfeleiknek, hogy még a jelenlegi árfolyamon is vásároljanak eurót, mivel az európai valuta további erősödése várható.

A brit vendégforgalom a magyarországi, különösen a budapesti beutazó turizmus szempontjából meghatározó. A britek által eltöltött vendégéjszakák száma 2007 és 2015 között 43%-kal nőtt, és azóta is emelkedő a tendencia. Ennélfogva nem mindegy, hogy lesz-e hatással a hazai beutazó turizmusra a font gyengülése. Emlékezetes, hogy 2009-ben, a globális gazdasági válság idején volt visszaesés a magyarországi brit turistaforgalomban. Azóta azonban minden évben nőtt a hozzánk érkező britek száma és az általuk eltöltött éjszakák száma is.

A Magyar Turisztikai Ügynökség Kutatási Irodája idézi a Turisztikai Világszervezet, az UNWTO adatait, ezek szerint 2015-ben a brit utazók 63,3 milliárd USD-t költöttek külföldi utazásra (közlekedési kiadások nélkül), ami 8,9%-os növekedést jelent az előző évhez képest (helyi valutában számítva). A nemzetközi turisztikai költés alapján az Egyesült Királyság a 4. legnagyobb küldőpiac.

 

Az egyik legjelentősebb, briteket beutaztató hazai utazási iroda ügyvezetője, Rácsai Ágnes véleménye szerint Magyarországon is éreztetni fogja a hatását a font árfolyamának gyengülése. Elmondása szerint eddig nem volt jellemző, hogy az angolok az árakat igyekeztek volna lenyomni.

„Most viszont azt látjuk, hogy az angolok elkezdenek aggódni, korábban olcsónak tekintett országokról már máshogy vélekednek. Magyarország ugyanakkor relatíve még mindig olcsó számukra, ugyanakkor a kereslet átalakulására lehet számítani. Míg korábban ha egy brit incentive csoport négycsillagos szállodára kért árajánlatot, mi kiajánlottunk neki ötcsillagost is, mivel legtöbbször azt is megengedhették maguknak. Most azonban, hogy a budapesti ötcsillagos árak meglódultak, mi azt érzékeljük, hogy MICE vonalon a négycsillagos kínálat lesz fokozottan érdekes a britek számára” – osztotta meg lapunkkal gondolatait a szakember. 

 

(Napi Turizmus)