Elképzelhető, hogy júliustól az eddigi 25 dollár helyett 60 dollárt, azaz körülbelül 17 ezer forintot kell fizetni az egyiptomi vízumért a külföldi turistáknak, a többszöri belépésre jogosító vízum pedig 70 dollárba fog kerülni.

 

Az árváltozást már márciustól be akarták vezetni, de azt az egyiptomi miniszterelnök végül júliusra halasztotta. Az egyiptomi külügyminisztérium állítólag már értesítette a vízumdíj emelkedéséről az utazási irodákat – írja a Daily News Egypt.

A vízumdíj növelésére a hivatalos indoklás szerint azért van szükség, hogy az Egyiptom számára létfontosságú turizmusipar helyreálljon. Jelentősen visszaesett ugyanis az ország turizmusa, miután 2015 októberében terrortámadás következményeként egy orosz utasszállító lezuhanta Sínai-félsziget felett, a szerencsétlenségben 224 ember vesztette életét. Az egyiptomi turizmus 2016-ban 44,3%-kal esett vissza az azt megelőző évhez képest.

A korábban szüneteltetett – többek között Oroszországból, Norvégiából, Svédországból és Finnországból induló – légi járatok visszaállításával és a vízumdíj emelésével a helyiek bíznak benne, hogy újra növekedésnek indul az ország turizmusból származó bevétele.

Egyiptom nem először emeli a vízumdíjakat: 2014 áprilisában a korábbi 15 dollárról emelte a jelenleg még érvényben lévő 25 dollárra.

A hírrel kapcsolatban megkerestük az Egyiptomi Turisztikai Hivatal régiónkért felelős prágai irodáját, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy a nyári szezonban nem fog változni a vízum ára, marad az eddigi 25 dollár.

(forrás: Daily News Egypt)

(Napi Turizmus)