Az Osztrák Gazdasági Kamara örömmel fogadta a szállodai szobakiadás ÁFA-kulcsának csökkentéséről szóló bejelentést.

Az Osztrák Gazdasági Kamara Turizmus ágazatának vezetője, Petra Nocker-Schwarzenbacher örömét fejezte ki Sebastian Kurz miniszter azon bejelentésére, amely szerint a szobakiadás eddigi 13% ÁFA-kulcsát 10%-ra csökkentik Ausztriában. Amint elmondta „ezt az érdekképviselet munkája sikerének is tekinti.

A Gazdasági Kamara a kezdetektől tiltakozott a megemelt ÁFA-kulcs ellen, s annak most bejelentett csökkentését helyes irányba tett lépésnek tartja.”

Az EU 2009. május 5-i 2009/47/EG irányelve szerint az Európai Bizottság, az Európa Tanács, valamint az Európai Parlament Gazdasági és Szociális Bizottsága a munkaintezív szolgáltatások esetében csökkentett ÁFA-kulcsok alkalmazását ajánlja.

Ennek indoka, hogy az alacsonyabb adóterhelés elősegíti a munkahelyek számának növelését.

Petra Nocker-Schwarzenbacher arra is felhívta a figyelmet, hogy Ausztria közvetlen turisztikai versenytársainál, így pl. Franciaországban és Olaszországban a szobakiadást terhelő ÁFA 10%, Szlovéniában 9,5%, legnagyobb konkurensüknél, Németországban már csak 7%. 

Az ÁFA-kulcs mértéke az osztrák turizmus nemzetközi versenyképességét befolyásolja. A nagyon erős nemzetközi versenyben az osztrák szállodáknak a magas ÁFA-kulcs következtében megemelt áraikat nehéz érvényesíteni, elfogadtatni.

A bejelentett ÁFA-csökkentés gyorsítja a gazdaság növekedését, javítja az ágazat versenyképességét. Ezzel az intézkedéssel egy „win-win szituáció” alakul ki, ami Ausztria európai pozícióját erősíti.”

(forrás: Turizmus Online)

 

(Napi Turizmus)