Előzetes statisztikák szerint jelentősen romlott a barcelonai szállodák teljesítménye az október 1-jén a Katalóniában tartott függetlenségi népszavazás óta – állapította meg az STR Global nemzetközi piackutató cég.

Az egy kiadható szobára jutó árbevétel (RevPAR) az első 5 napban október 4-ére 27,5 százalékot zuhant tavaly október azonos időszakához képest. Pedig a katalán főváros szállodáinak teljesítményét még az augusztus 18-ai terrorcselekmény sem vetette vissza, sem a népszavazást megelőző tüntetések. Barcelona még a nyár utolsó és az ősz első hónapjában fennállása óta a legmagasabb egy kiadható szobára jutó szobaárbevételeknek (RevPAR) örvendhetett (augusztusban 146,11 euró) és (szeptemberben 140, 75 euró), amely kétszámjegyű növekedést hozott 2016 azonos hónapjaihoz képest.
A foglaltság az augusztusi terrorcselekmény utáni 6 napban jelentősen esett, de az augusztus 26-30 között megrendezett 30 000 fő részvételével lezajlott orvosi kongresszus újra jelentős emelkedését hozott. A Sants-Montjuic negyed, amely a kiállítási központ mellett számos hotelnek ad otthont, 17,6 százalékos növekedést könyvelhetett el a szállodai szobák napi átlagárában (ADR) augusztus 1. és október 16. között, és a többi barcelonai negyedhez képest rekormértékű,  0,4 százalékos emelkedést regisztrált a foglaltsági mutatókban.

“Barcelona szállodáinak teljesítménye romlott a tüntetések megkezdődése és a referendum lezajlása óta. A politikai események az év további részében is várhatóan negatívan súlytják majd a foglaltságot, amely hatással lesz a következő hónapokban a szállodai szobák napi átlagárára is. Amint elérjük 2018-at még több összehasonlítási alapunk lesz az idei évvel, amelynek a szeptembere például kiemelkedően jó volt, hiszen 15,1 százalékos növekedést hozott az egy kiadható szobára jutó árbevételben” – hangsúlyozta Javier Serrano az STR spanyol és portugál piacainak igazgatója.

(forrás: Vendég & Hotel)

(Napi Turizmus)