Október 3-án a VII. kerületi önkormányzat képviselő-testülete a Bulinegyedet (Belső-Erzsébetváros) érintő kérdésekről tárgyalt. A közgyűlésen jelen voltak az Élhető Erzsébetváros civil kezdeményezés tagjai is.

A képviselő-testület tagjai abban az egyben határozottan egyetértettek, hogy az egyre feszültebb helyzetre minél hamarabb megoldást kell találni.

A közgyűlésen jelen volt, az Élhető Erzsébetváros civil kezdeményezés is, akik már hónapok óta azért küzdenek, hogy a szórakozóhelyek éjfélig lehessenek csak nyitva. Kijelentették, hogy mást nem fogadnak el, mert nekik is joguk van a pihenéshez. Illetve ha az alapvető emberi jogokkal szemben a profit áll, „akkor nincsen de”. Ezután Gara Dóra, a csoport vezetője kiosztott egy 30 oldalas angol nyelvű egészségügyi tanulmányt, ami arról szólt, milyen egészségügyi kockázatnak vannak kitéve a bulinegyedbeli lakók: fáradtság, depresszió, magas vérnyomás, agyvérzés, elhízás stb.

Felszólalt Német G. Dániel, a Budapest Éjjel nevű szervezet projektmenedzsere is, aki határozottan kifejezte, hogy az éjfélig tartó nyitva tartás nem orvosolná a problémát, csak még hamarabb az utcára terelné a bulizókat.

Kiemelte továbbá, hogy a nyitva tartás változtatásával sok vendéglátós veszítené el a munkáját. Hangsúlyozta azt is, hogy a fiataloknak joguk van a kikapcsolódáshoz a bulizáshoz és ezeknek a helyeknek közösségépítő jellegük is van.

A két ellentétes vélemény a képviselő-testületben is érzékelhető volt, például Stummer János ellenezte az éjféli nyitva tartás bevezetését, a már fent leírt okokra hivatkozva de Benedek Zsolt beszédében azt hangsúlyozta, hogy nincs többé „fekvehányás” és nincs tolerancia a drogterjesztéssel és prostitúcióval szemben.

A közgyűlésen azonban nem döntöttek a nyitva tartás kérdéséről, hanem népszavazásban egyeztek meg, de egyelőre még nem tudni mikor kerül rá sor. 

De döntöttek arról többek között, hogy megemelik az erzsébetvárosi rendészeti igazgatóság létszámát, több forrást biztosítanak a köztisztaság megőrzésére, megkezdik a nyilvános illemhelyek felújítását és az önkormányzat nem járul hozzá, hogy a saját tulajdonában álló helyiségek szeszesital árusító üzlet céljából kerüljenek bérbeadásra, illetve a már meglévő bérlemények ilyen irányú funkcióváltását sem támogatja.

A testület kiemelte, hogy senki nem akarja, az igényes vendéglátás becsődölését.

 

Bartha Veronika, az Élhető Erzsébetváros képviselője érdeklődésünkre elmondta, hogy egyáltalán nem elégedettek a döntésekkel, mert szerintük a népszavazás csak elodázása a dolgoknak és a jogsértés továbbra is fennáll.

Alkotmányos jogukban sértik az ott lakókat ezek a körülmények. A csoport már az Ombudsmanhoz is fordult, ahol jelenleg is vizsgálják az ügyet.

Arra a kérdésünkre, hogy mit gondol a csoport arról a felvetésről, hogy az éjféli nyitva tartás csak az utcára viszi a tömeget, azt mondta, hogy a héten már beszéltek a kerületi rendőrfőkapitánnyal is, aki szerint, ha egyidőben mennének az utcára a bulizók, az a rendőség dolgát is megkönnyítené. Tehát nem értenek egyet ezzel az állítással.

 

Balázs Zsuzsanna
(forrás: Turizmus Online)
(Napiturizmus)