Beperelte egy repülőjegy foglalással trükköző utasát a Lufthansa, amiért az a tarifaszámítás sajátosságait kijátszva (vagy éppen számára optimálisan használva) kétezer euróval olcsóbban jutott el kiszemelt célállomására a légitársaság hálózatában – írja az Airportal.hu

 

Az angolul “hidden city”-nek nevezett trükközési módszer régóta bevett gyakorlat azon utasok körében, akik nem csak a repülőjegy akciók, és eseti kedvezmények révén igyekeznek spórolni a költségeiken egy-egy hosszú távú utazás alkalmával. A módszer lényege, hogy az utas úgy vásárolja meg a repülőjegyet, hogy a kiszemelt célállomást átszállóreptérként jelöli meg, a foglalásban viszont aszerint választ végső úti célt, hogy a rendszer minél olcsóbb árat adjon. Az utazás utolsó – ‘jóárasításra’ használt – szakaszát viszont már eszében sincs lerepülni az utasnak, egyszerűen kisétál a számára megfelelő, a jegy szerint csak átszálló légikikötőben. A légitársaságok rendszerei sok esetekben az átszállásos utakra alacsonyabb tarifákat számítanak, egyes esetekben akár jelentős összeg is megspórolható.

Erre repült rá a Lufthansa egyik utasa, de a cég nem hagyja annyiban

A Lufthansa egyik az említett módszerrel trükköző utasa csúnyán ráfizethet a dologra, ha a német bíróság elfogadja az ellene benyújtott keresetet. A Lufthansa azért perelte be az utast, mert így 2.112 euróval olcsóbban sikerült eljutnia Seattleből Berlinbe a fenti trükk révén – írta a Secret Flying. A férfi Oslóból Seattlebe foglalt oda-vissza jegyet magának, frankfurti átszállással. A repülőjegy szerinti, odaúti útvonalat természetesen le is repülte annak rendje és módja szerint: feltehetően egy fapados ‘ráhordó’ járat igénybevételével, valóban Oslóból kezdte meg az utazást. Visszafelé azonban nem így tett, Frankfurtban már nem a norvég fővárosba tartó gépre szállt fel, hanem egy külön foglalásban vásárolt jeggyel Berlinbe repült tovább.

A trükkel átszámítva több, mint hatszázezer forintot takarított meg. A légitársaság azt szeretné, ha a férfi kifizetné a cég szerint jogtalanul és rosszhiszeműen megspórolt összeget. A berlini bíróság első fokon nem a cégnek adott igazat, de a Lufthansa szóvivője megerősítette, hogy benyújtották fellebbezésüket a döntés ellen. Álláspontjuk szerint ugyanis a férfi megsértette a foglaláskor létrejövő légi szállítási szerződésben lefektetett általános szerződési feltételeiket. A nemzetközi gyakorlat azt mutatja, hogy a trükköző utasokon a légitársaságok nem tudják behajtani utólagos követeléseiket. Novemberben egy spanyol bíróság hozott hasonló ítéletet az Iberia egyik utasának javára, aki eszerint nem büntethető a ‘kiskapu’ kihasználásáért. A “hidden city” foglalásokra ezzel párhuzamosan már külön oldalak, például a skiplagged.com jöttek létre, amelyek algoritmusaikkal keresik az olcsóbb, de annál kockázatosabb utazást jelentő jegyeket.

(forrás: AIRportal.hu)