Arcfelismerő kamerarendszereket szerelnek fel az összes nemzetközi repülőtéren Csehországban – döntött hétfőn a cseh kormány.

Kapcsolódó cikkek

Bohuslav Sobotka miniszterelnök a kormány ülése utáni sajtótájékoztatón elmondta: a prágai Václav Havel repülőtéren már részben működik ez a rendszer, de a közeljövőben több középületre is kiterjesztik.

A tervek szerint négy további nemzetközi repülőtéren – Karlovy Vary, Brno, Ostrava, Pardubice – is telepítik a rendszert, hogy biztonság szempontjából a prágai repülőtérrel azonos szinten legyenek. A biztonsági intézkedések megvalósítása mintegy 672 millió koronába (7,73 milliárd forint) fog kerülni.

A nemzetközi repülőterek közvetlen környezetében ugyanakkor a gépkocsik rendszámát rögzítő kamerarendszereket telepítenek. Prágában ez részben már működik.

Bohuslav Sobotka szerint a csehországi repülőterek komoly biztonsági hiányossága, hogy a különféle biztonsági rendszerek nincsenek összehangolva, ami nehezíti az ellenőrzést. A következő években ezt a problémát is orvosolni kívánják.

A csehországi repülőterek biztonsági színvonalát megerősítő intézkedéscsomagot, amely több más intézkedést is tartalmaz, 2020-ig kell megvalósítani – jelentette be a miniszterelnök.

A prágai Václav Havel nemzetközi repülőtér az idei első félévben 6,72 millió utast kezelt. A brünni repülőtér utasforgalma tavaly 400 ezer, az ostravaié 250 ezer, a pardubiceié 50 ezer, a karlovy varyé pedig 25 ezer volt.

Néhány napja az osztrákok is bejelentették, hogy az európai terrortámadások miatt a Bécs közelében fekvő schwechati repülőtéren decembertől bevezetik a biometrikus arcfelismerő rendszert, amellyel a schengeni térségen kívülről érkező utasokat fogják vizsgálni

(forrás: MTI)

 

a ‘közlekedés’ rovat további cikkei

(Napi Turizmus)